‘Kwestie herstelbetalingen moet op agenda van DNA’
03 Feb 2014, 21:00
foto
Armand Zunder


Het onderwerp herstelbetalingen zal een belangrijk onderdeel vormen op de agenda van de 35ste Caricom Staatshoofdenvergadering, die op 24 en 25 februari plaatsvindt op St. Vincent & The Grenadines. Premier Ralph Gonsalves van St. Vincent, de grote trekker van de Caricom-agenda voor herstelbetalingen, zal deze vergadering voorzitten.

De interregionale Caricom Reparatie Commissie heeft op 27 en 28 januari in Barbados een voorbereidingsvergadering gehouden over herstelbetalingen. Vertegenwoordigers uit Barbados, Jamaica, Antigua & Barbuda, Guyana, Bahamas, Trinidad & Tobago, St. Vincent & The Grenadines, St. Lucia en Suriname waren aanwezig. Armand Zunder vertegenwoordigde Suriname in de functie van vicevoorzitter van de Caricom Reparatie Commissie.

Aanbevelingen
Een belangrijke aanbeveling die op deze vergadering is gedaan, is dat de kwestie van herstelbetalingen op de agenda van de nationale parlementen moet komen. Geconcludeerd is dat er al veel wetenschappelijk onderzoek en informatie beschikbaar is over genocide onder de Inheemsen en over slavenhandel en slavernij in de koloniale tijd. Informatie over de hedendaagse nog zichtbare gevolgen van deze vorm van genocide, slavenhandel en slavernij moet in vele landen nog worden verzameld.

In Barbados en Jamaica zijn diverse academici van bepaalde onderzoeksinstituten door hun respectievelijke Nationale Reparaties Commissies al bezig om dit wetenschappelijk onderzoek te doen en om de relevante informatie te verzamelen. Volgens Zunder moeten in Suriname de middelen nog beschikbaar komen, om dit zeer noodzakelijke onderzoek, dat bovendien tijdgebonden is, te doen.

In Suriname zal het wetenschappelijk onderzoek vooral worden verricht door het door de president ingestelde Kennisinstituut voor Reparatie en Genocide Onderzoek. Het onderzoek, dat onder verantwoordelijkheid van de Nationale Reparatie Commissies valt, bestrijkt een groot gebied. De centrale vraag bij dit onderzoek is: Hebben nazaten van Inheemsen, waarvan de voorouders geleden hebben onder gepleegde genocide in de koloniale tijd en nazaten van personen waarvan de voorouders geleden hebben onder slavernij en slavenhandel meer nadelen ondervonden en over gehouden dan anderen?

Gemeenschap informeren
Het gaat vooral om de eventuele schade op het gebied van, onder meer, gezondheidszorg, deelname aan het openbaar leven, woonomstandigheden, kansen op de arbeidsmarkt en op migratieniveau. Sociaal-economische achterstanden, niveau van basisonderwijs/drop-outs, kunnen ook indicatoren zijn van de schade die de nazaten hebben ondervonden.

Naast het plaatsen van de kwestie van herstelbetalingen op de agenda van de nationale parlementen, is ook aanbevolen dat de verschillende Nationale Reparatie Commissies belangrijke personen en instituten van het bedrijfsleven, de vakbonden en andere maatschappelijke organisaties informeren over de agenda van de Caricom-lidstaten op het gebied van herstelbetalingen, deelt Zunder in een schrijven mee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May