Column:Trayvon Martin
15 Jul 2013, 09:00
foto
George Zimmerman


Vijf jaar nadat de eerste zwarte man tot president van de Verenigde Staten werd gekozen blijkt dat racisme allerminst verdwenen is uit het Amerikaanse rechtssysteem.Afgelopen week eindigde het proces tegen George Zimmerman met een vrijspraak.Wie is George Zimmerman en waar gaat dit over?

Op 26 februari 2012 liep de 17-jarige zwarte jongen Trayvon Martin naar huis in een zogenaamde gated community, een omheinde gemeenschap van huizen. De vriendin van zijn vader (die van zijn moeder gescheiden is) woont daar. Trayvon was ongewapend en heeft ook geen strafblad. George Zimmerman is een gewapende 28-jarige buurtwachter, een Hispanic, zoon van een Peruviaanse moeder en witte Amerikaanse vader. Zimmerman was in 2005 in aanraking gekomen met de politie wegens verzet tijdens een arrestatie en het aanvallen van een agent. In datzelfde jaar had zijn ex-verloofde hem aangeklaagd wegens huiselijk geweld.
Trayvon droeg zijn trui met een hoody, een capuchon. Zimmerman vond dat verdacht en belt de politie. Zimmerman wil hem achtervolgen, maar de politie zegt hem dat niet te doen.

Desondanks besluit Zimmerman toch achter de jongen aan te gaan. Die merkt dat hij achtervolgd wordt en belt een vriendin, Rachel Jeantel, om haar te vertellen dat hij door een witte man achtervolgd wordt. Zij hoort nog hoe Trayvon aan Zimmerman vraagt waarom hij hem achtervolgt. Kort daarop zijn geluiden van een worsteling te horen.

Zimmerman heeft de jongen in de borst geschoten. Als de politie eraan komt, vertelt hij dat hij het tui zelfverdediging heeft gehandeld. Na verhoor laat de politie hem gaan. Een zwarte ongewapende jongeman is doodgeschoten en de witte man gaat vrijuit.

Voor de ouders van de jongen is dit onverteerbaar. Dankzij protesten uit de zwarte en witte gemeenschap besluit het openbaar ministerie van Florida om Zimmerman aan te klagen.
Er werd een jury samengesteld van vijf witte vrouwen en één vrouw van onduidelijk is of ze Hispanic of gekleurd is.

Afgelopen zaterdag velde de jury haar oordeel: Zimmerman werd vrijgesproken van alle aanklachten.

Verbijstering alom in de VS en daarbuiten. Ook bij mij. Ik was echt geschokt. Het leek mij zo duidelijk allemaal. Ik twijfelde niet of de man zou veroordeeld worden.

Documentaire-maker Michael Moore zond de volgende tweet op Twitter: “Had a gun-toting Trayvon Martin stalked an unarmed George Zimmerman, and then shot him to death... DO I EVEN NEED TO COMPLETE THIS SENTENCE?”

En gelijk heeft hij. In 2010 werd in Florida Marissa Alexander, een 31-jarige zwarte vrouw, veroordeeld tot 20 jaar gevangenisstraf voor het vuren van een waarschuwingsschot. Haar man had haar bedreigd. Ze had geen strafblad. De man is niet geraakt.

Dit is het Amerikaanse rechtssysteem, 148 jaar na de afschaffing van slavernij in Amerika en amper 60 jaar na de afschaffing van apartheid in dat land. Wat een schande!

Sandew Hira
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April