Handelsovereenkomst en veiligheid rode draad Caricom-VS
29 May 2013, 02:00
foto
De Caribische leiders tijdens een groepsfoto samen met de Amerikaanse vicepresident Joe Biden. Derde van links president Desi Bouterse. (Foto: AP/Fox News)


De Caricom en de Verenigde Staten van Amerika hebben dinsdag een handels- en investeringsovereenkomst (TIFA) getekend in Port of Spain. Het gaat om een raamovereenkomst, die getekend werd door Caricom-voorzitter Michel Martelly, president van Haïti en Joe Biden, vicepresident van de VS. Veiligheid en energie waren eveneens belangrijke onderwerpen van bespreking. Ook president Desi Bouterse was aanwezig bij de ontmoeting.

Leiders van de Caricom hadden een bijeenkomst met Biden, nadat hij eerst bilaterale gesprekken gevoerd had met de premier van Trinidad & Tobago, Kamla Persad-Bissessar. De Caricomlanden en de VS hebben afgesproken om de banden met elkaar te verstevigen. De sessie met de Caricomleiders heeft ruim drie uren geduurd, melden diverse Caribische en Amerikaanse media. De leiders bespraken de inspanningen om de drugshandel en andere grensoverschrijdende criminaliteit te bestrijden onder een VS-programma gelanceerd in 2009, de Caribbean Basin Security Initiative. Meer dan US$ 200 miljoen is tot nu toe in dit programma geïnvesteerd.

Breed samenwerkingsgebied
De overeenkomst omvat een scala van samenwerkingsgebieden, op basis van de regels van de Wereldhandelsorganisatie (WTO). Er is gesproken over handelsbarrières die Caricom-landen ondervinden bij export van producten. De VS wil de bilaterale banden verstevigen en regionale integratie bevorderen. Ook de investeringsmogelijkheden werden benadrukt, waarbij fundamentele arbeidsrechten gerespecteerd dienen te worden. In de overeenkomst is eveneens aandacht voor de digitale kloof tussen de VS en de Caricomlanden. De informatie- en communicatietechnologie zal worden bevorderd, waardoor het concurrentievermogen van bedrijven in de regio zal toenemen. Afgesproken is om de innovatie te stimuleren.

Biden zei dat Washington en het Caribisch Gebied zich moeten inzetten om de drugshandel tegen te gaan. De smokkelroutes die steeds worden verplaatst, moeten worden aangepakt. De belangrijkste smokkelroute naar het Amerikaanse vasteland is naast het Caribisch Gebied vooral Mexico en Midden-Amerika.
Het bezoek van Biden is een voorloper op een ontmoeting tussen de Caribische leiders en president Barack Obama later dit jaar.
Advertenties

Friday 19 April
Thursday 18 April
Wednesday 17 April