Bouterse: TapaJai project definitief van de baan
22 Apr 2013, 06:00
foto
Het TapaJai Hydroplan. (Lothar Boksteen)


Het TapaJai hydroproject is voor de regering definitief van de baan. Binnen twee weken zal districtscommissaris (dc) Margaretha Malontie de officiële mededeling van staatshoofd Desi Bouterse overhandigen aan de leiding van de stam der Aucaners. De president deed de toezegging vóór zijn vertrek uit Drietabiki. Veel bewoners uit het gebied zijn fel gekant tegen dit project. Zij vrezen dat de milieuschade enorm zal zijn en hun leven ontwricht zal worden.

"Het gaat om een schrijven, getekend door de president met zijn stempel dat ook naar Staatsolie zal gaan. Aan het staatsbedrijf zal worden meegedeeld dat de activiteiten stopgezet moeten worden", verduidelijkt dc Malontie tegenover Starnieuws. De dc zegt dat de inhoud van het schrijven ook in het Aucaans vertaald zal worden. Bouterse zei dat de regering het plan is komen aantreffen. Hoewel er al veel geïnvesteerd is in het project, zien de plaatselijke bewoners er geen heil in. Dit is opnieuw aan de president kenbaar gemaakt.

Garantie gegeven
Bouterse gaf de garantie aan Da Dewinie Manpikien, alias Opa van Drietabiki dat het project niet door zal gaan. Hij heeft de president nadrukkelijk meegedeeld dat Marrons én Inheemsen tegen het project zijn. Manpikien bezocht Bouterse kort vóór zijn vertrek in zijn verblijf te Drietabiki. De plaatselijke gezagsdrager benadrukt tegenover Starnieuws dat de gevolgen van dit project niet te overzien zullen zijn. Zo gaf hij aan dat het waterpeil in de Tapanahonyrivier abnormaal laag zal komen te staan. Hij waarschuwde voor de eerdere ervaring met het Van Blommenstein stuwmeer, waarbij ook planten en dieren verloren zijn gegaan en grote stukken land onder water zijn gezet. Het TapaJai project is hoofdzakelijk een omleiding van de Tapanahonyrivier en de Jaikreek naar het Stuwmeer.

De gezagsdragers van het gebied hebben steeds gezegd dat ze met de president wilden praten over dit project. Bouterse zei vorig jaar november nog dat op korte termijn TapaJai geen oplossing zal zijn voor het energievraagstuk. Daarom bouwt de Energie Bedrijven Suriname een nieuwe plant, waarbij 63 megawatt extra energie gegenereerd zal worden. Staatsolie nam in augustus 2006 een 14 megawatt-centrale voor elektriciteitsopwekking in gebruik. Dit zal worden uitgebreid waarbij twee generatoren met elk een capaciteit van 17 megawatt zullen worden geïnstalleerd.
Tegen eind 2014 zal met alle economische investeringen een extra energiebehoefte zijn van ruim 100 megawatt, deelde Bouterse eerder mee.

Isaak Poetisi
Advertenties

Wednesday 24 April
Tuesday 23 April
Monday 22 April