Bouva's inzicht over 8 december veranderd
Bouva met zijn uitspraken tijdens de verkiezingscampagne geconfronteerd, zegt aan Starnieuws dat hij had aangegeven dat een waarheidscommissie een goed alternatief is voor het oplossen van deze kwestie. “Ik heb toen het rechtsproces het voordeel van de twijfel gegeven. Helaas hebben zich ontwikkelingen voorgedaan, die mijn vertrouwen hebben geschaad. Zoals vele deskundigen hebben voorspeld is er weinig garantie voor een eerlijk en objectief proces”, stelt het assembleelid nu. Bouva is een van de initiatiefnemers die de amnestiewet van 1992 wil wijzigen.
Politieke inmenging
De wraking van de president krijgsraad, Cynthia Valstein-Montnor door raadsman Irwin Kanhai vanwege vermeende banden met de NPS hebben deze twijfels versterkt. Hij verdedigt de hoofdverdachte Desi Bouterse in het 8 december strafproces. De wraking werd niet gehonoreerd door het Hof van Justitie.
Bouva vindt dat Nederland ook een stevige bemoeienis moet hebben gehad met de gebeurtenissen in de jaren tachtig. De voormalige kolonisator heeft vorig jaar een wet aangenomen om het dossier hierover zestig jaar geheim te houden. Dit brengt volgens het assembleelid de waarheidsvinding ook in gedrang. Hij merkt op dat er daarnaast vele onvolledige, twijfelachtige en tegenstrijdige verklaringen worden afgelegd door getuigen en verdachten. Als voorbeeld haalt hij aan de verklaringen van de zogenaamde ‘kroongetuige’. Deze zou naar zeggen zijn omgekocht om in een bepaalde richting te praten. Bouva benadrukt dat op deze manier de waarheid niet boven tafel zal komen waardoor ook de eerlijkheid en geloofwaardigheid van het proces wordt aangetast.
Politiek beladen
Het strafproces is politiek zwaar beladen volgens Bouva. De hoofdverdachte in deze zaak is leider van de grootste politieke partij, de NDP, en de president van de republiek Suriname. Het is niet uitgesloten dat politieke tegenstanders er alles aan willen doen om uit machtslust de president uit te schakelen en zodoende het land in een avontuur te storten. Zulke scenario’s zijn volgens hem nationaal en internationaal bekend.
Een waarheidscommissie geeft in tegenstelling tot een rechtsproces met een smalle zwakke basis, om verschillende redenen meer bevrediging aan de belanghebbenden maar bovenal Suriname. "Nu na dertig jaar in het midden van onze ontwikkeling hebben we geen ruimte aan wraakneming of vergelding. Ik denk dat we moeten kiezen voor de waarheid, vergeving en verzoening.
Deze conclusie heeft Suriname met alle relevante personen reeds getrokken tijdens de mensenrechten conferentie in 1998. Sinds dan was er hiervoor breed maatschappelijk draagvlak. Echter hebben zowel regering als parlement niet de politieke wil gehad de aanbevelingen in dit rapport uit te voeren. Het kiezen voor amnestie en waarheidscommissie zal ons een hele weg overeind helpen om deze paragraaf af te sluiten en te beginnen met een nieuw hoofdstuk in belang van de toekomst van ons land”, meent Bouva.
Gisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid
Eergisteren
- EZ traint jonge ondernemers in duurzame landbouw
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid en democratie
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne in
- Twee brandkasten buitgemaakt bij overval op woning
- Menselijke resten aangetroffen op goudnederzetting in Brokopondo
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
- Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
- Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
- Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
- Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen