Panka: “Wij maken wetten, rechterlijke voert uit”
21 Mar 2012, 16:00
foto
Ricardo Panka, fractieleider Mega Combinatie.


De Mega Combinatie fractieleider Ricardo Panka vindt niet dat met het indienen van de wijziging van de amnestiewet de rechtsstaat wordt aangetast. “Wij zijn de wetgevende macht, wij maken de wetten en de rechterlijke macht moet daaraan uitvoering geven."

"De rechters moeten de wetten zodanig in uitvoering brengen zodat er orde en rust is in de samenleving. Dus als wij een besluit nemen moet het uitgevoerd worden”, zegt Panka. Hij wijst erop dat langer dan 30 jaar de kwestie 8 december het volk bezighoudt. Met het verlenen van amnestie tegen de daders komt er “eindelijk een oplossing en kunnen we beginnen aan een nieuw Suriname’, meent hij.

Draagvlak
Panka zegt dat bij het in behandeling nemen van de amnestiewet, de indieners geen woord zullen vuil maken aan het nu gaande 8 december strafproces. Hij legt uit dat dit een initiatiefwet is van vertegenwoordigers van het volk. Volgens Panka is er in het parlement, bij de partijen binnen de coalitie, genoeg draagvlak voor deze wet.

Hij zegt officieel er niet van op de hoogte te zijn dat de Pertjajah Luhur/Volks Alliantie, die 6 zetels heeft, nog een duidelijk standpunt moet formuleren. De VA heeft via haar voorzitter Paul Somohardjo laten weten dat die dat pas de volgende week zal doen. Hij is momenteel in Indonesië.

Commissie van rapporteurs
Volgens Chandrikapersad Santokhi, voorzitter van de VHP en lid van de oppositionele fractie van het Nieuw Front, is er helemaal geen draagvlak bij de coalitie. Dat er een commissie is samengesteld om deze wet voor te bereiden komt door het ordereglement.

Daarin wordt voorgeschreven dat wanneer een wet is ingediend er een commissie moet worden benoemd om deze voor te bereiden. De Nieuw Front oppositie zit ook in de commissie “maar dan wel om het college ervan te overtuigen dat deze wet niet mag worden aangenomen en snel moet worden ingetrokken”, zegt Santokhi.

Proces stopt
Panka benadrukt dat als en wanneer de wet wordt aangenomen door het parlement het 8 december strafproces onmiddellijk ophoudt. De fractieleider legt uit dat de amnestiewet voor alle gevallen van misdaad geldt vanaf 1 april 1980 tot 19 augustus 1992.

Volgens hem moet nu worden nagegaan welke invloed en welk effect deze amnestiewet internationaal zal hebben en op het vonnis van de Commissie voor de Rechten van de Mens in de Moiwana-kwestie. Daarin wordt Suriname onder andere veroordeeld onderzoek te doen en de schuldigen te berechten. “We zullen bij de behandeling van de amnestiewet zien hoe dat uitwerkt”, zegt Panka.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May