Hoogzwangere weduwe ten einde raad
15 Mar 2012, 14:00
foto
De hoogzwangere weduwe Patricia Dinaresh.


Haar man is verdronken en begraven, zonder dat zij erbij kon zijn. Deze week moet zij een kind ter wereld brengen, maar heeft geen geld voor de bevalling. Zij is uit het huurhuis gezet, want de eigenaar wil geld zien. De schoonfamilie pest haar. Zij krijgt de schuld van de dood van haar man, de visser Shafie Joela.

"Hoe lang zal God mij testen!", verzucht weduwe Patricia Dinaresh in gesprek met Starnieuws. De vrouw is in het bezit van de Guyanese nationaliteit en verblijft illegaal in Nickerie sedert december vorig jaar. Haar man verdween de vorige week in de diepte van de Corantijnrivier toen hij netten aan het uitzetten was. Hij is verdronken en intussen in Guyana begraven, zonder medeweten van zijn partner.

Wat de doen!
Dinaresh heeft het moeilijk. Ze zou mishandeld worden door haar schoonfamilie die vindt dat ze haar partner heeft ‘opgegeten’. De familieleden van Joela hebben hem in Guyana begraven, zonder Dinaresh op de hoogte te stellen hiervan. Ze waren niet getrouwd, maar woonden al ruim vijf jaren samen in een huurhuis in Nickerie. Ze moest de woning ontruimen, omdat ze geen huur zou kunnen betalen. Ook in Guyana heeft ze geen familieleden. Voorlopig heeft een nicht van Joela zich ontfermd over haar en haar zeven jarige dochter.

“Ik weet echt niet wat ik moet doen. Ik heb maar SRD 300 en de bevallingskosten zijn SRD 900. Na vier dagen moet ik bevallen. Ik heb niemand meer, niet hier en ook niet in Guyana. Ik heb mijn man verloren en heb niet eens afscheid van hem kunnen nemen”, zegt Dinaresh huilend.

Hulp ziekenhuis
Antoine Elias, voorzitter van het bestuur van het Lachmipersad Mungra Streek Ziekenhuis Nickerie zegt dat het vaker voorkomt dat de mensen toch voorzien kunnen worden van een garantieverklaring. Dit wordt in orde gemaakt door de arts Regie Li Fo Sjoe, hoofd van Bureau Medische Aangelegenheden in Nickerie. Elias merkt op dat het ziekenhuis altijd hulp zal bieden. De andere zaken worden achteraf geregeld. Het komt vaker voor dat het ziekenhuis geen geld kan innen. Hij benadrukt dat dit soort zaken niet gestimuleerd mogen worden, maar dat om humanitaire redenen de hulp niet geweigerd kan worden.

Li Fo Sjoe zegt dat de personen over een geldige geneeskundige hulpkaart moeten beschikken, een ID-kaart moet worden overgelegd om een garantiebrief te kunnen krijgen. Er zijn wel gevallen, waarbij Sociale Zaken dan voor twee weken een kaart verstrekt om een patiënt in nood te helpen. In zo een geval is een brief van de huisarts nodig. Dan wordt er dispensatie verleend. Li Fo Sjoe die ook arts is, zegt Dinaresh te zullen helpen.

Wanita Ramnath
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May