Uitblijven van minimumloon ramp voor informele sector
01 May 2010, 00:05
foto


Werknemers in de informele sector zijn niet georganiseerd en er is geen minimumloon tot stand gekomen. Werkgevers in deze sector zijn niet verplicht om een redelijk loon uit te keren. “Dit vormt een ramp voor de informele sector”, zegt Robby Berenstein, voorzitter van de vakcentrale C-47. Berrenstein zegt dat het uitblijven van een minimumloon te wijten is aan het bedrijfsleven. In tripartiet verband is overleg gepleegd en de overheid en de vakbeweging zijn op één lijn. Het bedrijfsleven wil alleen overgaan tot de instelling van een minimumloon als het ontslagdecreet wordt geschrapt. “En wij gaan daar niet mee akkoord”, zegt Berenstein. Op deze 1 mei dag, maakt Berenstein zich zorgen over het uitblijven van het minimumloon.

Rahid Doekhie, voorzitter van de Associatie van Surinaamse Fabrikanten (ASFA) zegt dat Berenstein niet zo kort uit de bocht moet komen. Het ontslagdecreet stamt af van de revolutie en is primair bedoeld om massa ontslagen te voorkomen. Dit decreet beperkt werkgevers om werknemers snel in dienst te nemen, en bindt de werkgevers aan een werknemer als die nou presteert of niet. “Het is beslist niet zo dat wij met de discussie over het minimumloon, perse stellen dat het ontslag decreet opgeheven moet worden, omdat lang voor er over minimumloon gesproken werd het bedrijfsleven al aangegeven had dat het ontslagdecreet opgeheven moet worden. Over de instelling van een minimumloon, zegt Doekhie dat niet alleen gekeken moet worden om een loon vast te stellen waaraan iedere werkgever zich moet houden. Hij vindt dat ook de gevolgen van de instelling van een minimumloon, vooral voor de kleinere ondernemingen, bekeken moet worden.

Ronald Hooghart, voorzitter van de Centrale van Landsdienaren Organisaties (CLO) zegt dat de ambtenaren er financieel behoorlijk op vooruit zijn gegaan, als gekeken wordt naar de miljoenen Surinaamse dollars die het Functie informatiesysteem systeem overheid (Fiso), de staat heeft gekost. Volgens Hooghart moet de gezondheidzorg nog verbeterd worden. “Wij moeten meegaan met de veranderingen in de wereld”, zegt de CLO-voorman. Hooghart wil ook graag dat het systeem van werken bij de ambtenaren wordt aangepast. Volgens hem werken de ambtenaren te langzaam.

(Natali Waal)
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May