Themen ontkent betrokkenheid bij 8 decembermoorden
09 Mar 2012, 15:40
foto
Imro Themen en zijn echtgenote onderweg naar de zitting van de krijgsraad op Boxel. (Foto: Raoul Lith)


Imro Themen die beschuldigd wordt van moord of uitlokking tot moord in het 8 december strafproces, weet niet waarom hij op de verdachtenlijst geplaatst is. Hij ontkent categorisch iets te maken te hebben met het beramen van plannen en het vermoorden van vijftien personen op 8 december 1982.

Themen werd vandaag verhoord door de krijgsraad te Boxel. Hij zegt inderdaad kort voor 8 december thuis te zijn geweest bij Bram Behr die ook omgekomen is toen. Themen kende Behr goed, die net als hij uit de linkse beweging kwam. Themen was PALU-topper en in die periode hadden partijleden zich teruggetrokken in een woning aan de Antroewastraat te Charlesburg.

Rode Surinamer
"Ik was op zoek naar Bram omdat hij en ik afspraken hadden over ruilen van het blad 'de Rode Surinamer'. Hij had een collectie en ik ook. Ik vond het belangrijk om mijn collectie voor de geschiedenis aan te vullen", legde Themen uit. Op grond hiervan is hij bij het ouderlijke huis van Behr geweest. Hij zou het adres hebben gekregen van zijn moeder.

De moeder, Antoinette Behr, verklaarde bij de politie en in de krijgsraad dat zij Themen het adres niet had gegeven, omdat ze dat ook niet kende. Hij was pas verhuisd. Themen zou met Chandra van Binnendijk naar haar zijn gekomen. Van Binnendijk heeft eerder ontkend daar ooit geweest te zijn. Ook Themen zei dat dit absoluut niet waar is. Moeder Behr had verklaard dat een man die aan de overkant stond, het adres heeft doorgegeven. Themen zei dat er geen enkele man daar was.

Niks mee te maken
Ook de moeder van Leslie Rahman, die eveneens een der slachtoffers is, verklaarde dat Themen en Van Binnendijk bij haar zijn gekomen om te vragen of haar zoon nog daar woonde. Een jongere zus van het slachtoffer, Joyce Rahman, deelde mee dat het tweetal aan huis is geweest. Themen en Van Binnendijk ontkenden dit categorisch.

Themen zei vandaag dat er een familieverband is tussen de Behr en Rahman. Rita Rahman was getrouwd met Bram Behr. Het kan dat daarom deze verklaring is gefabriceerd. Ook Biemla Gajadien was heel goed op Behr, met wie zij samengewerkt heeft. Dit kan een mogelijk verband zijn, waarom deze verklaringen zijn afgelegd, zei Themen.

Waarom op verdachtenlijst
Auditeur militair Roy Elgin zei dat het opvallend is dat juist in deze periode Themen contact maakte met Behr en exemplaren van 'de Rode Surinamer' wilde uitwisselen. Behr was tegen het militaire regime en ook die krant. "Weet u dat Humphrey Keerveld is vermoord in Guyana. Dat was in 1981", zei Elgin. Keerveld was de hoofdredacteur van 'de Rode Surinamer'. Behr is diverse malen opgesloten. Zijn drukpers was in beslag genomen.

Themen bleef erbij dat hij het belangrijk vond om voor de geschiedenis dit blad te behouden. Hij vindt het jammer dat de kranten nu verloren zijn gegaan. "Noem het toeval dat ik in die tijd Bram ben gaan opzoeken, maar ik heb zijn adres niet doorgegeven aan de militairen", zei Themen. Hij merkte op dat hij zich al die jaren afvraagt waarom hij op de verdachtenlijst voorkomt. Hij had zich juist teruggetrokken met partijgenoten en toch wordt hij in verband gebracht met deze kwestie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May