Henna Guicherit: Vrouwen ondervertegenwoordigd in topposities
08 Mar 2012, 21:10
foto


Vrouwen zijn hardnekkig ondervertegenwoordigd in machtsposities. Zij hebben nauwelijks of geen toegang tot invloedrijke netwerken. De Nationale Assemblee bestaat uit 43 mannelijke leden en 8 vrouwen. In de regering zijn er slechts 2 vrouwen tegenover 17 mannen. In diverse organen zijn vrouwen helemaal niet vertegenwoordigd.

Henna Guicherit hield deze week tijdens een lezing van de Adviesraad van de VHP de politieke partij een spiegel voor. De Adviesraad wordt geleid door Urmila Joella. "Dat vrouwen evenals mannen hun stem mogen uitbrengen, daar heeft men over het algemeen geen probleem mee. Men gebruikt en prijst vrouwen als te zijn propagandisten en werkpaarden van partijen zonder wiens inzet de verkiezingsstrijd inboet", voerde Guicherit aan.

Discriminatie
De inleider haalde aan dat mensen er blijkbaar moeite mee hebben dat vrouwen verkozen worden in de hoogste machtsposities. "Het is overduidelijk dat politiek leiderschap in onze samenleving wordt gezien als mannelijk en dat mannen de macht niet of nauwelijks willen delen met vrouwen", concludeerde Guicherit.

De structurele ondervertegenwoordiging van vrouwen in leidinggevende posities heeft volgens Guicherit te maken met discriminatie. Zij noemde tal van vormen op van discriminatie waardoor vrouwen niet terechtkomen in topposities. Daarom is het nodig om de negatieve invloeden om te buigen.

Uitdaging
Er moet gewerkt worden aan genderevenwicht in politiek leiderschap. Dit is volgens Guicherit nodig omdat het de democratische gehalte van de samenleving verhoogt en deze versterkt. Het is ondemocratisch en niet rechtvaardig om uit uit te sluiten en wetten te binden waar zij geen deel aan hebben gehad. Vrouwen moeten hun democratische rechten kunnen beleven. Zij benadrukte dat vrouwen hun belangen beter kunnen behartigen door meer macht en invloed te hebben. "Vrouwen kunnen niet aan mannen overlaten om te bepalen wat vrouwenbelangen en vrouwenbehoeften zijn", stelde Guicherit.

Gendergelijkheid is een voorwaarde voor duurzame ontwikkeling van de Millennium Development Goals en armoedebestrijding. Er moet een genderquota worden geïntroduceerd. Ongeveer 50% van de landen in de wereld hebben een electoraal quotum voor hun parlement om vrouwen te rekruteren voor posities. De VHP heeft als aanbeveling meegekregen om genderevenwicht te bereiken in politiek leiderschap.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May