Sital bij 32 jaar staatsgreep: Kolonel Valk is een charlatan
25 Feb 2012, 04:00
foto
Badresein Sital


"Er is zoveel gezegd over de ene kolonel Hans Valk. U hebt een primeur van mij, na afstemming met de leider van de revolutie. Valk is gewoon een charlatan. Een BVD, Binnenlandse Veiligheids Dienst, hier geplaatst 'under cover' bij de Nederlandse ambassade. Hij heeft niks dan ook niks te maken gehad met welke fase van de planning, de voorbereiding, de executie en de aftermath in het revolutionaire proces."

Deze mededeling deed Badresein Sital na de kranslegging iets na middernacht bij het Monument van de Revolutie. Hij was 32 jaar geleden voorzitter van de militaire vakbond, die niet erkend werd door de toenmalige legerleiding en de regering. Hij werd samen met Ramon Abrahams en Laurence Neede gevangen genomen. Ze zaten opgesloten in het hoofdkwartier van de politie, dat in brand werd geschoten door de militairen op 25 februari 1980. Daar staat nu het Monument van de Revolutie. De zuilen van het politiebureau maken deel uit van het monument.

Valk met de grond gelijk gemaakt
Sital maakte na 32 jaar Valk met de grond gelijk. Tot nu toe werd aangenomen dat de Nederlandse kolonel de regisseur was van de staatsgreep. Ook ex-president Ronald Venetiaan, die deel uitmaakte van de regering-Arron die weggeschoten werd, heeft herhaalde malen gevraagd naar een onderzoek over de betrokkenheid van Valk en Nederland bij de omverwerping van het wettige gezag.

"Nooit en te nimmer heeft Valk een rol heeft gespeeld in de staatsgreep. U mag het opschrijven", zei hij. Sital zei dat hij veel meer weet over deze kwestie. Mensen die meer willen weten, moeten zich tot hem wenden. Hij merkte op dat Valk bezig was met een rechtse coup voor te bereiden. Met officieren in het leger die niet behoorden tot de 'grass roots'. Hij noemde die mensen lafaards en landverraders. Zij gingen op de koffie bij de Nederlandse ambassade en gaf inlichtingen door.

314 coups
Er zijn volgens gegevens die Sital bij elkaar heeft geharkt tussen 1945 en 1986 in totaal 314 coups gepleegd in Noord-, Zuid- en Centraal-Amerika. 93 coups zijn in deze regio gepleegd. Van deze staatsgrepen waren volgens Sital slechts zeven van origine links gerichte staatsgrepen. Twee daarvan waren in het Caribisch Gebied. Die waren volgens hem in Grenada en in Suriname.

Sital legde uit dat rechtse coups reactionair zijn en nooit in het belang van het volk zijn. De ene elite groep wordt door een staatsgreep verwisseld door een andere groep machthebbers. Hij merkte op dat er steeds mensen bezig waren om het proces dat begonnen is op 25 februari 1980 te frustreren. Volgens Sital zijn de revolutionaire ideeën vervat in het Ontwikkelingsplan 2012-2016.
            video.gif video
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May