Breeveld: Unasur mogelijke oplossing Caricom-probleem
22 Feb 2012, 22:00
foto
Carl Breeveld, fractieleider DOE


De Caricom staatshoofden zouden er goed aan doen een hechtere samenwerking met Unasur (Unie van Zuid-Amerikaanse Staten) in overweging te nemen. Dit zou volgens parlementariër Carl Breeveld (DOE) een oplossing kunnen zijn voor het probleem waar de Caricom mee worstelt.

“Het hoeft dan geen echte fusering te worden. Beide blokken behouden hun identiteit, maar er zijn veel raakvlakken zoals kleine economieën hebben”, zegt de parlementariër. De Caricom staatshoofden zijn ontevreden over stagnerende ontwikkelingen binnen het Caribische blok. Op een tussentijdse staatshoofden vergadering in Paramaribo, bespreken zij, een lijvig rapport met kritische kanttekeningen over de Caricom.

Guyana en Suriname
Volgens Breeveld, is een hechtere samenwerking tussen de Caricom en Unasur, voor Suriname en Guyana zeker een optie. “De landen zitten in beide blokken. Zij kunnen een zekere brug of link zijn tussen Caricom en Unasur”, zegt Breeveld. Volgens hem zal ook gekeken moeten worden naar een heroriëntatie van de duur van het voorzitterschap van een land.

“Ik denk dat een land dat voorzitter is een echte trekkersrol moet gaan vervullen in de periode. Daarvoor zijn zes maanden tekort. Ik zie eigenlijk daarom de secretaris-generaal van het blok als de belangrijkste persoon, maar dat is dan weer administratief. Ik denk dat die sterke positie belangrijk is voor de continuïteit van de Caricom”.

Op zichzelf gericht
Breeveld vindt het opmerkelijk dat landen in de Caribische regio, maar ook organisaties in deze regio problemen hebben op organisatorisch gebied. Volgens hem zou het ook kunnen liggen aan de eigen mentaliteit en een zekere mate van gebrek aan het vinden van methoden om de eigen organisatie vorm te geven en de zaak bijeen te houden. “Ik krijg het gevoel dat elk van de landen meer op zichzelf gericht is”, zegt de parlementariër.

Volgens hem is Suriname en de Surinaamse gemeenschap ook niet echt gericht op het Caribisch blok, hoewel daar steeds verbetering in komt. “Maar je merkt in discussies dat Caricom niet echt leeft. De politiek neigt nu ook steeds meer naar Unasur, dat meer impact heeft. Dat weet ik uit de beraadslagingen”.

Voorzitter Darrel Boetoe van het Nationaal Jeugdparlement zegt in een eerste reactie op het Caricom-probleem dat hij deze wending jammer vindt. “Juist nu zijn we gericht op de Caricom en hebben hoop dat zaken daar gestalte krijgen. “Ik zal afstemmen met de Caricom jeugdambassadeurs en zullen hierover zeker een reactie geven”, zegt hij.

Wilfred Leeuwin
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May