Staatshoofden bespreken kritisch rapport voortgang Caricom
22 Feb 2012, 02:00
foto


President Desi Bouterse en zijn collega staatshoofden staan voor de zware taak drastische beslissingen te nemen over het voortbestaan en verder functioneren van de Caricom. Dit doen zij op 8 en 9 maart in Paramaribo tijdens de tussentijdse staatshoofden vergadering.

Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, bevestigt tegenover Starnieuws het bestaan van een consultancy rapport, waarin kritisch wordt gekeken naar hoe de Caricom sinds haar ontstaan in 1973, zich heeft ontwikkeld.
“De staatshoofden zijn niet tevreden en hebben op 7 februari tijdens een ministeriële vergadering besloten dat hier in Paramaribo kritisch de zaak wordt besproken”, zegt Lackin.

Voortbestaan niet in gevaar
De minister ontkent echter dat er sprake zou zijn van het in gevaar zijn van het voortbestaan van de Caricom. Dit wordt onder andere gesuggereerd door de Jamaicaanse media ‘Jamaica Observer’. Dit medium zegt in een artikel dat tenzij de staatshoofden in Paramaribo, vitale en drastische maatregelen nemen, de Caricom over enkele jaren ontmanteld moet worden.

Volgens de Surinaamse minister van Buitenlandse Zaken, is daar helemaal geen sprake van. Lackin zegt dat al enkele jaren de Caricom staatshoofden ontevreden zijn over fundamentele zaken. Enkele jaren terug hebben verschillende instanties binnen de Caricom besloten consultants in de arm te nemen om een gedegen studie te maken en een evaluatie te plegen. “Er is steeds geprobeerd aanpassingen te plegen, gemaakte afspraken na te komen, maar dat is niet helemaal gelukt”, zegt Lackin.

Van de vele bedreigingen die het Caribische blok meemaakt, zijn het aanpassen van het verdrag van Chaguaramas, waarop de Caricom is gebaseerd, het nakomen van afspraken in het handelsverdrag, Caricom Single Market en de effecten van de internationale crisis, de meest spraakmakende elementen in het rapport.

Functioneren organen
Lackin zegt dat op de agenda van de staatshoofden vergadering in Paramaribo ook besproken wordt het probleem dat lidlanden hebben om contributie te betalen. Het veiligheidsorgaan van de Caricom heeft kritische kanttekeningen laten optekenen in het rapport en zijn ontevredenheid daarover uitgesproken. Volgens Lackin wordt in het rapport kritisch gesproken over het functioneren van verschillende Caricom organen, zoals het secretariaat. De staatshoofden hebben eerder het rapport ter inzage gekregen om hun opmerkingen en kanttekeningen te plaatsen. Volgens ‘Jamaica Observer’ zal het van de politieke wil van de staatshoofden afhangen hoe de toekomst van de Caricom eruit zal zien.

De Caricom werd officieel opgericht op 1 augustus 1973 met het verdrag van Chaquaramas. Barbados, Jamaica, Guyana, Trinidad and Tobago, waren de eerste landen die hun handtekening onder het verdrag plaatsten. Gedurende de daarop volgende jaren sloten andere Caribische landen zich aan. Suriname werd lid van de Caricom op 4 juli 1995 als het 14e land en is nu voor de tweede maal voorzitter. De Caricom telt nu 15 lidlanden, (Antigua and Barbuda, The Bahamas, Barbados, Belize, Dominica, Grenada, Guyana, Haïti, Jamaica, Montserrat, Sint Lucia, St. Kitts and Nevis, St. Vincent and the Grenadines, Suriname en Trinidad and Tobago). Daarnaast hebben en vijf landen (Anguilla, Bermuda, British Virgin eilanden, de Cayman eilanden en de Turks and Caicos eilanden, de status van geassocieerd lid.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May