Hok kan salarissen staatsbedrijven niet openbaar maken
09 Feb 2012, 16:30
foto
Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen


Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) vindt het moeilijk in te gaan op het herhaaldelijke verzoeken van het parlement om informatie te geven over de loonstructuur van parastatale bedrijven. Hij wil de beantwoording hiervan overlaten aan vicepresident Robert Ameerali.

Hok vraag zich af of de vp ook niet in verlegenheid gebracht wordt wanneer hij een poging doet hieraan gevolg te geven. ”Ik vraag mij af welke juridische basis de vicepresident zou gebruiken die informatie te verkrijgen en dat ‘an plein public’ kenbaar te maken”, stelt de NH-minister.

In rust werken
Hok zegt dat directie van parastatale instellingen leiding geven aan een bedrijf gebaseerd op goedgekeurde statuten en verantwoording moeten afleggen aan de raden van commissarissen bij die bedrijven. Hok trekt daarom dan ook in twijfel of hij als minister in het parlement erover moet praten terwijl de vicepresident optreedt als de vertegenwoordiger is van de aandeelhouder.

Ameerali heeft eerder op aanvraag van het parlement, maar ook op eigen gezag aangegeven dat het voor de regering en voor de samenleving duidelijk moet zijn wat de salarissen, emolumenten en vooral de privileges zijn van directies, stafambtenaren en raden van commissarissen bij staatsbedrijven. Hok merkt op dat de bedoeling van staatsbedrijven juist is dat zij in alle rust vrij van alle politiek geharrewar een product ontwikkelen voor de samenleving.

Niet eens
André Misiekaba (Mega Combinatie/NDP) is het niet eens met de zienswijze van Hok. In vorige vergaderingen is hij een van de leden geweest die enorm veel kritiek hebben geleverd op de salarissen bij de staatsbedrijven. Hij blijft erbij dat de minister, als het nou via de regering is, die informatie aan het parlement geeft. “De vicepresident heeft het ons beloofd en we houden hem aan die belofte”, zegt Misiekaba.

Hok wil wel dat er transparantie is van het tarievenbeleid bij de staatsbedrijven. Volgens hem is er daarover veel onduidelijkheid en moeten bedrijven worden doorgelicht. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons merkte op dat tarievenbeleid alles te maken heeft met transparantie van de loonstructuur bij de bedrijven omdat het de gemeenschap is die voor beide opdraaien.

Recht parlement
Rabin Parmessar (Mega Combinatie/NDP) zegt dat elke doorlichting wordt toegejuicht. Hij ziet echter wel graag dat voor wat het ministerie van NH betreft de vaste commissie van het college erbij wordt betrokken. Parmessar merkte op zich te moeten inhouden fel te reageren op de zienswijze van de minister. Hij stelde voor hoe dan ook de informatie over de loonstructuren kenbaar te maken aan het parlement.

Simons zegt dat zij kan begrijpen dat het voor de niet-nutsbedrijven moeilijk is de informatie zo openbaar te maken maar dat de informatie terecht moet bij De Nationale Assemblee.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May