Veeboeren en LVV-minister in polemiek verwikkeld
15 Jan 2012, 13:10
foto


Minister Hendrik Setrowidjojo (Landbouw, Veeteelt en Visserij) en de Vereniging Surinaamse Melkboeren (VSMB) zijn in een schriftelijke discussie verwikkeld geraakt. Setrowidjojo vindt dat de VSMB ineens bezwaar heeft tegen import van runderen uit Brazilië, terwijl al jaren vee geïmporteerd wordt uit Braziliaan en dit voornemen tijdens twee officiële bijeenkomsten bekendgemaakt is. Toen zouden vertegenwoordigers van de boerenorganisaties geen bezwaar hebben aangetekend.

De bewindsman valt ook over een schrijven aan hem, dat niet gedateerd was. Hiervoor biedt de VSMB haar verontschuldiging aan in een brief op 13 januari. De VSMB weerspreekt dat er geen bezwaar is gemaakt voor import van runderen. Er wordt op gewezen dat tijdens het agrarische congres op 16 juli 2011 er maar vijf minuten spreektijd was, maar toch is door de vertegenwoordiger Blufpand van de vereniging aangekaart om geen runderen te doen importeren.

Wel commentaar gegeven
De VSMB zegt dat acht maanden na het aantreden van Setrowidjojo op het ministerie het vorige bestuur uitgebreid over deze kwestie heeft gesproken met de bewindsman. Kenneth Sukul gaf toen een korte uiteenzetting waarom geen runderen geïmporteerd moeten worden. Bij dit gesprek waren ook aanwezig Iwan Poerschke en de ondernemer Armand van Alen. “U bedankte de heer Sukul, nog van harte voor zijn uitleg. Dus, ‘commentaar’ is wel degelijk gegeven”, kaatst VSMB terug.

Aan de minister wordt in het schrijven gezegd dat de boeren erg bevreesd zijn dat de geboren kalveren van het mannelijk geslacht, niet meer verkocht zullen kunnen worden aan mensen die vaak zo’n kalf opkopen en op stal houden. Dit brengt met zich mee dat zo’n kalf minimaal 4 liters melk per dag nodig heeft. “En dat zorgt voor inkomstenderving omdat als je hem zelf kweekt je het straks voor een lager tarief van de hand moet doen omdat de slager je gewoon zegt dat de import beesten goedkoper zijn”, legt de vereniging uit.

Ingrijpen nodig
Door het vorige bestuur is er een pakket aan voorstellen op tafel gelegd waarvan slechts één is gerealiseerd, namelijk aanpassing van de melkprijs. De minister zegt dat er controle plaats zal vinden op de dieren die geïmporteerd worden. De boerenorganisatie betwijfelt dit omdat Suriname niet over zo’n laboratorium zou beschikken. Erkend wordt dat er een risico is, en toch wordt overgegaan tot import. De boeren zeggen teleurgesteld te zijn in de brief, waar niet gesproken wordt over hoe de sector kan worden versterkt.

Laurence Pereira, voorzitter van de VSMB hoopt dat president Desi Bouterse ingrijpt in deze kwestie. Hij had verwacht dat de minister met een oplossing zou komen, maar dat blijkt niet uit de brief. Pereira is bang dat ondanks grote bezwaren, LVV toch over zal gaan tot import. Hij vreest dat de veeteeltsector hiermee de das zal worden omgedaan.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May