Vocalist Bekker viert rijpheid Amerikaanse soul
13 Jan 2012, 02:00
foto


‘Playing for Change: Songs from around the world’ (2009) van producent Mark Johnson is een forum voor straatmuzikanten uit de hele wereld. Het onzichtbare leger van ruwe talent dat bestaat buiten de conventionele marges van de muziekwereld. Onder die ruwe talenten zit de in Suriname geboren Clarence Milton Bekker.

In Nederland, waar Bekker woont, heeft hij zijn vak ontwikkeld. Op gegeven moment kruiste zijn pad dat van Johnson in de straten van Barcelona. Voortgestuwd door de kracht van zijn optredens tijdens ‘Playing for Change’ en zijn daaropvolgende optredens als onderdeel van de internationaal reizende 'Playing for Change Band', stapt Bekker in de schijnwerpers met een solo-album ‘Old Soul’, (Playing For Change/Concord Music Group). Zijn album, dat is opgenomen in Santa Monica, Californië, komt uit op 28 februari 2012.

‘Old Soul’ vangt de rijpheid van de Amerikaanse soulmuziek die het muzikaal bewustzijn van Bekker heeft gewekt in de jaren 1970 en vroege jaren '80 toen hij nog een jongen was in Holland. Producenten Reggie McBride en Mark Johnson, bijgestaan door een team van veteraan soulmuzikanten uit die baanbrekende periode, hebben Bekker meegenomen in de tijd waarin die krachtige geluiden oorspronkelijk werden gemaakt door iconische figuren als Otis Redding, Al Green, Sam and Dave , en vele anderen.

Wijsheid
De wereldse wijsheid van Bekker is duidelijk te merken in elke track van ‘Old Soul’. Het album begint met 'Any Other Way', een bewijs van de innerlijke kracht die nodig is om het hoofd koel te houden na een breuk. Bekker en zijn team kiezen voor een langzamere nostalgische stijl voor Allen Toussaint's ‘Yes We Can Can', een oprechte oproep voor eenheid en harmonie in een wanhopige en gebroken wereld.

Bekker haalt een moerassig stuk voor de dag dat Bill Withers’ verdachte en confronterende ‘Who is He (And What Is He To You) onderstreept. Hij maakt daarna een snelle omweg naar de opzwepende devotionele ‘Try a Little Tenderness’, het volkslied dat Otis Redding’s herkenningslied werd kort nadat hij het had opgenomen in 1966. "Natuurlijk, Otis bezit dat nummer," zegt Bekker. "Zijn versie is fantastisch, iets dat niemand kan aanraken. Maar we deden het in één opname in de studio, en het voelde zo goed aan. Toen ik ernaar luisterde, gaf het me gewoon kippenvel. "

Emotionele impact
Als fanatieke fan van Al Green, beschouwt Bekker ‘Tomorrow’s Dream’ als één van zijn favoriete nummers op het album. Terwijl de bewerking iets minder is dan die bij veel andere nummers, is de emotionele impact net zo krachtig als bij de andere tracks. De laatste loodjes: ‘Shine On Me’, een originele bijdrage van Bekker aan het album, sluit naadloos aan bij de rest van de collectie. ‘Hold On, I’m Coming’, geschreven door Isaac Hayes en beroemd gemaakt door Sam and Dave, is het spetterend slotstuk.

"Ik ben verbaasd over het pad dat mijn leven heeft genomen en hoe het onderweg is veranderd", zegt Bekker. "Het is voor een Europese kunstenaar echt moeilijk om een impact te hebben buiten zijn eigen continent of zelfs zijn eigen land, maar door de genade van God, heb ik een kans gekregen. Het is aan mij om er nu het beste van te maken. Ik wil gewoon muziek maken voor iedereen die ernaar wil luisteren." Bekker, rijk aan ervaringen, is niet bang om dit deel van zijn leven te ervaren. ‘Old Soul’ is een eerbiedige hulde aan het verleden, door een kunstenaar die een oog gericht houdt op de toekomst.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May