CBvS schat inflatie rond 15,5%
30 Dec 2011, 16:00
foto


De Centrale Bank van Suriname (CBvS) verwacht dat de inflatie voor dit jaar tussen de 15 en 15,5% zal zijn. Het jaareinde inflatiecijfer zal ongeveer 5 procentpunten hoger zal zijn dan in 2010. Eind vorig jaar werd een inflatie van 10,3% genoteerd. Voor komend jaar verwacht de bank een inflatie tussen 5 en 6%.

Omstreeks eind 2010 was nog uitgegaan van een inflatiepercentage van ongeveer 10% voor 2011. Toen echter waren de ingrijpende economische maatregelen die noodzakelijk genomen moesten worden na de tweede salarisaanpassing voor de overheidssector in het kader van FISO niet meegerekend, omdat die toen nog in overweging waren. Er konden toen geen mededelingen over worden gedaan. Dit zegt de bank in een persbericht.

Groei
Ook werden de prijsstijgingen beïnvloed door internationale ontwikkelingen waaronder de verhoogde prijzen in de olie- en voedsel sector. Het daadwerkelijke niveau van het inflatiecijfer zal aan het eind van de derde week van januari 2012 beschikbaar zijn wanneer het Algemeen Bureau voor de Statistiek (ABS) de gebruikelijke survey heeft afgerond en de cijfers dienovereenkomstig bekend maakt.

Bij een terugblik op het jaar 2011 kan gerust geconcludeerd worden dat de economie, na de eerste moeilijke maanden, in rust heeft gepresteerd en dat er zonder meer weer sprake is geweest van groei.
De ingrijpende beleidsmaatregelen die begin 2011 genomen moesten worden, waaronder de verhoging van de brandstofbelastingen en de wisselkoersaanpassing hebben een belangrijke invloed gehad op het geheel. Toch kan gesteld worden dat de verschillende sectoren van de economie dit alles goed hebben weten op te vangen, meent de bank.
De belangrijkste bijdrage voor het herstel van de economie en het beteugelen van de maandelijkse inflatie werd geleverd door de overheid zelf die een zeer prudent fiscaal beleid gevoerd heeft in 2011, zegt CBvS.

Rust arbeidsfront
Enig herstel van de achteruitgang in koopkracht kon al in de eerste helft van 2011 plaatsvinden doordat de beleidsmaatregelen heel vroeg in het jaar, en dus vooruitlopend op diverse loononderhandelingen, getroffen werden. In vele sectoren van de economie resulteerden de loononderhandelingen feitelijk in hogere percentages dan de inflatie van 10,3% die in 2010 was opgetreden. Een deel van de inflatie die in 2011 zou optreden werd daarmee al gecompenseerd. De rust op het arbeidsfront bleef gegarandeerd daar de maand op maand inflatie vanaf mei 2011 afnam. Gedurende de periode mei tot en met november 2011 was deze gemiddeld 0,3%.

Als het patroon van de maand op maand inflatie van de afgelopen zeven maanden zich voortzet en eventuele afwijkingen slechts marginaal van aard zijn, dan kan het jaar 2012 met een jaareinde inflatie van circa 5-6% worden afgesloten.

Gevaar
Het collectief gedrag op het gebied van de lonen zal cruciaal zijn voor het bereiken van deze prestatie. Keer op keer is bewezen dat prijzen in onze economie een vlucht nemen, onmiddellijk nadat onevenredige loonsverhogingen plaatsvinden. Op verschillende momenten in de afgelopen 11 jaren heeft de grootste werkgever van onze economie, de staat Suriname, inkomstenverhogende maatregelen moeten treffen om aan looneisen te kunnen voldoen. Die maatregelen hebben, zoals in de eerste maanden van 2011 ook weer bleek, onmiddellijke doorwerking naar het algemeen prijspeil waardoor wij weer van begin af aan kunnen beginnen.

Een van de gevaren van een stijgend prijspeil is ook dat de concurrentiekracht van de economie achteruit kan gaan. Als dat gebeurt, dan snijden wij ons ernstig in de vingers. De bank is er van overtuigd dat alle economische subjecten, met de ervaringen van het nabije verleden nog vers in het geheugen, hun consumptie patronen zullen bedwingen zodat tenminste vanuit binnenlandse bronnen geen, of minimale inflatiedruk zal ontstaan.
"Wat wij niet in de hand hebben zijn de impulsen die van buitenaf op ons zullen afkomen. Een laag inflatiepercentage blijft echter binnen bereik, mede vanwege de vooruitzichten dat de autoriteiten, gegeven de huidige stand van zaken in de economie, geen aanleiding hebben tot doorvoeren van ingrijpende maatregelen op korte termijn", zegt de bank.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May