Onprettige gebeurtenissen uit 2011
31 Dec 2011, 22:30
foto


Starnieuws plaatst de meest in het oog springende onprettige gebeurtenissen van 2011 op een rijtje. Dit om lering te trekken voor 2012. De positieve zaken worden voldoende belicht door de omvangrijke overheidsvoorlichting via tv, radio, krant en internet. Een minister, twee departementsdirecteuren en een districtscommissaris uit de coalitie, zijn van het toneel verdwenen. Het schandaal rond de goedkeuring euro 3.5 miljoen claim van Ballast Nedam gaat mee naar 2012. De gratieverlening van pleegzoon president Desi Bouterse bezorgt ook een onbehaaglijk gevoel.

Januari
- De directie van Surpost wordt ontslagen wegens financiële malversaties. Nog steeds is de rust niet teruggekeerd in het bedrijf.
- Devaluatie SRD met 20% doet prijzen van goederen en diensten de lucht in gaan.
- Splitsing in BEP maakt dat bij Regionale Ontwikkeling de directie wordt vervangen en A Combinatie opgesplitst raakt in twee fracties. Patricia Meulenhof moest uiteindelijk het veld ruimen als directeur van Regionale Ontwikkeling.

Februari
- Regering gunt SRD 2,8 miljoen onderhands voor rehabilitatiewerkzaamheden op het Plein van de Revolutie.
- Op maandag 21 februari 2011 om ongeveer 7 uur AM kwam een 22-jarige patiënt in Nickerie te overlijden, ongeveer 27 uur na het trauma en 17 uur na een verzoek om overplaatsing naar Diaconessenhuis. De onenigheid tussen de medische staf en directie van dit ziekenhuis is nog steeds gaande.
- 25 februari wordt weer nationale vrije dag en coupplegers worden onderscheiden door president Desi Bouterse.

Maart
- Man doodt baby en pleegt daarna suïcide. Hij had een verhouding met de oma van de baby.
- Vereniging Surinaams Bedrijfsleven doet niet mee met tripartiet overleg.

April
- Politieman verwond door criminelen; A-Team mishandelt onschuldige.
- Onschuldige man doodgeschoten door criminelen aan de Jozef Israëlstraat.
- Drie doden en zeven gewonden Afobakkaweg.
- Zwangere vrouw overlijdt in ziekenhuis na beroving Verlengde Anamoestraat.
- Suriname in rouw door heengaan Stephen Westmaas (Wesje) en Marlon Stjeward (Turbo) na een verkeersongeval in Coronie.

Mei
- Apintie slaat alarm dat naast de kranten ‘De West’ en ‘Dagblad Suriname’ ook dit omroepbedrijf niet wordt uitgenodigd door het kabinet van de president voor persconferenties en andere activiteiten. De perschef verklaarde hierna dat dat van Apintie een communicatiestoornis was. Onder druk werd de maatregel tegen de kranten teruggedraaid.
- President Desi Bouterse vindt dat het huidige parlement niet de kwaliteiten heeft die van een nationale volksvertegenwoordiging verwacht mag worden. Dit zei hij bij 145 jaar volksvertegenwoordiging. Ex-president en assembleelid Ronald Venetiaan zegt dat Bouterse het parlement een trap heeft gegeven. "Dit is zeer opmerkelijk en ongehoord. Ik beschouw het als een illustratie van disrespect voor de democratie”, zegt Venetiaan. Bouterse zei later 'sorry' tegen De Nationale Assemblee voor de uitspraak. "Het was niet de bedoeling u te beledigen", verzekerde hij.
- Bouterse heeft De Nationale Assemblee een document aangeboden van negentig ontbrekende wetten die volgens de grondwet nodig zijn. Pas als deze wetten er zijn, kan de staat Suriname volgens de president een rechtsstaat genoemd worden.
- De fractieleider van de Mega Combinatie, Ricardo Panka, heeft moeite met de wijze waarop het Korps Politie Suriname informatie verschaft aan de media. “De kranten staan bol van kleine en grote berovingen”. De berichtgeving doet een verkeerd beeld ontstaan in de samenleving.
- Journalisten verlaten uit onvrede de persconferentie raad van ministers. Uiteindelijk zijn de wekelijkse persconferenties afgeschaft. Ministers worden op individuele basis benaderd. Dit systeem werkt nauwelijks.

Juni
- Ronny Asabina, fractieleider van BEP, slaat alarm over mysterieuze 'skaliante' in het Stuwmeer. Tot vandaag is deze kwestie nog niet opgelost.
- Minister Wonnie Boedhoe van Financiën treedt als donderslag bij heldere hemel af. "Wegens persoonlijke omstandigheden". Zelfs ministers vernemen het nieuws uit de media.
- Aanhoudende kritiek over het veiligheidsvraagstuk en verruwing van de criminaliteit maakt dat de regering korpschef Delano Braam vervangt. Hij was niet zichtbaar genoeg. Met de waarneming is commissaris Humphrey Tjin Liep Shie belast.
- Bouterse kraakt harde noten in Nickerie. Hij is niet tevreden over de coalitie en functioneren van sommige ministers. Bij Volks Alliantie en A Combinatie gaat het volgens Bouterse "vooral om de macht en invulling van posities". Paul Somohardjo van Volks Alliantie zegt dat het 'Podium-taal' is.
- SLM purser R.N. is aangehouden met vier kilo cocaïne.

Juli
- Districtscommissaris Laksmienarain Doebay zegt dat hij zichzelf en zijn gezin moest beschermen tegen Glenn Hiralal. Vandaar dat hij de man enkele slagen heeft toegebracht, omdat Hiralal hem zomaar zou hebben aangevallen. Dit heeft uiteindelijk geleid tot het aftreden van Doebay. De rechtszaak is nog gaande.
- Veel kritiek op lage slagingsperscentage over de gehele linie.
- De 16-jarige M.D. is aan de Boerbuitenweg doodgestoken door haar nicht.
- Deel bewoners dorpen Apoera, Washabo en Section in West Suriname protesteert tegen de verkiezing van het dorpshoofd. De kapiteins zeggen niet betrokken te zijn bij het proces. Zij zijn ook tegen dat de regering besloten heeft om één kapitein te kiezen voor de drie dorpen. Deze zaak sleept nog voort.
- Ex-districtscommissaris Bhagwatpersad Shankar en zes andere ambtenaren zijn aangehouden in Nickerie op verdenking van fraude. Zij worden ervan verdacht middelen van de staat ten eigen bate te hebben aangewend. De rechtszaak is nog gaande.
- President eist vertrek van Robert Soentik, directeur van Onderwijs. Hij gaf opdracht om een geschiedenisboek voor de zesde klas te drukken. Bouterse zegt dat aan geschiedvervalsing wordt gedaan. In het boek was er ook een foto waar Bouterse uitgemaakt wordt voor 'moordenaar'. Soentik is met verlof gegaan. Zes maanden later is er nog geen besluit over de nieuwe directeur op Onderwijs.

Augustus
- Het assembleelid Asiskumar Gajadien (Nieuw Front/VHP) vraagt aan president Bouterse een gedetailleerde onderbouwing over de Euro 32 miljoen voor de bouw van de brug over de Surinamerivier te Carolina. De brief is nooit beantwoord.
- Een heftige ruzie op het Dalian complex te Brokopondo resulteert in een dode. De vermoorde man was een leidinggevende op het complex.
- 50ste verkeersdode genoteerd in augustus. Weer een bromfietser laat leven in het verkeer.

September
- Minister Raymond Sapoen van Onderwijs en Volksontwikkeling, zegt dat 60 tot 65 scholen landelijk benedenmaats presteren. Deze zijn in kaart gebracht en zullen aangepakt worden.
- Anthony Eersel is beroofd en vermoord. Hij was met vakantie in Suriname.
- Sportvrouw/trainer Rita Balrak en docent/directeur Moiwana Mariska Muskiet zijn overleden.
- De 15-jarige Jean-Claud Kaise is tragisch om het leven gekomen tijdens de Krin Kondre actie, waarbij scholieren aan een vakantiejob werden geholpen.
- Ben Nuboer, Directeur Refining & Marketing Staatsolie, is na een lang ziekbed, in het ziekenhuis in de Verenigde Staten overleden.
- Otmar Rodgers, ondervoorzitter van de Nationale Partij Suriname, is in het St. Vincentius Ziekenhuis overleden, na een ziekbed.
- De commissaris van politie en lid van het managementteam, Hendrik Setrosentono en zijn gezin hebben vergiftigd water gedronken. Na behandeling zijn ze ontslagen uit het ziekenhuis. Het is nog niet duidelijk wie hiervoor verantwoordelijk is.

Oktober
- President Bouterse heeft de ingediende begroting over het dienstjaar 2012 ingetrokken en stuurde later een gecorrigeerde versie. Dit leidt tot heftige kritiek van de oppositie.
- Bouterse zegt dat binnen de coalitie er nog verschil van mening is over het optrekken van het leningenplafond. Omdat bij wet is bepaald hoe hoog het plafond mag zijn, kan er niet meer geld worden geleend. Dit is een sta-in-de-weg bij het uitvoeren van projecten.
- Vier personen komen om bij een ongeluk met een speedboot op de Surinamerivier, drie neven en een vriend.
- De grondenrechtenconferentie op Colakreek is mislukt. De vertegenwoordigers van Inheemsen en Marrons willen zaken die lijnrecht zijn tegenover de visie van de regering. Op grond hiervan heeft Bouterse besloten de conferentie af te breken. Deze kwestie is nog niet opgepakt.
- Er is een persoon gedood en vier anderen zijn gewond geraakt bij een schietincident op Maripaston. Tientallen mensen zijn ertoe overgegaan om winkels te plunderen en in brand te steken. Diverse Chinese winkeliers werden hierbij mishandeld. Politie en militairen traden niet op hiertegen.
- Aan de Saramaccastraat is een onschuldige man met een baby op de arm, gedood door een politiekogel. Omstanders bekogelden de politie. De sfeer werd bijzonder grimmig.

November
- Suralco L.L.C zegt dat Managing Director Peter de Wit, om privé redenen het bedrijf zal verlaten. Hij was zestien jaar verbonden aan Suralco.
- Negentien gewonden zijn behandeld door de Spoedeisende Hulp van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo. Zij waren betrokken bij een aanrijding aan de Kennedy Highway ter hoogte van de weg naar Republiek.
- Velen waren getuige van dat de brandweer in Nickerie niet effectief kon optreden bij de brand die vier panden in de as legden.
- Suriname is uitgeschakeld voor deelname WK-voetbal in Brazilië.
- Nickerie wordt opnieuw getroffen door een felle brand. India Bazaar, Sila's CV en de bovenste verdiepingen van hotel/restaurant Pak Hap konden niet worden gered. Vijftig personen raakten brodeloos. Een regeringsdelegatie onder leiding van vicepresident Robert Ameerali oriënteerde zich ter plekke. Er werd hulp geboden door de regering.
- Zestien inzittenden van een schoolbus en de chauffeur zijn gewond geraakt bij de brug van Henar. Door een technisch mankement raakte de bus onbestuurbaar. Bussen in Nickerie zouden streng gecontroleerd worden.
- De misstanden op het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond- en Bosbeheer (RGB), lopen de spuigaten uit. De president zegt dat op het ministerie sprake is van sabotage. Belangrijke informatie die de regering nodig heeft, is weggemaakt. “Uit de computers gehaald”, zegt Bouterse. Hij verzekert dat wanneer de leiding niet zelf en snel de situatie aanpakt, hij dat persoonlijk zal doen.
- De defecte SLM Airbus 'Palulu' zorgt voor enorme hoofdbrekens. Passagiers werden ernstig gedupeerd en het bedrijf leed enorme schade.
- Directeur Ronald King van Openbare Werken is de derde topper op dit ministerie die benoemd was in deze regeerperiode en uit zijn functie werd ontheven.

December
- Graman Matodja Gazon van de Auccaners is heengegaan. De rouwperiode is nog gaande.
- Corruptie blijft over de hele wereld een diepgewortelde zorg. Suriname staat op de lijst van Transparancy International op de 100ste plaats van de 183 landen.
- Veel ruis bij de verkiezing van leden voor de Kamer van Koophandel en Fabrieken. Vicepresident Ameerali, die jarenlang voorzitter was van KKF, werd beschuldigd door kandidaat/ondernemer Sham Binda dat hij tonnen zou hebben ontvreemd. De groep-Binda verloor de verkiezing en is intussen ontbonden.
- Assembleelid Gajadien onthult op basis van een ingekomen stuk dat Ballast Nedam een claim heeft ingediend van ruim euro 3.5 miljoen. De president zei in eerste instantie dat hij de missive van de raad van ministers niet heeft bekrachtigd. Toen bleek dat de resolutie wel getekend was. Bouterse zei dat het stuk aangehouden moest worden. De regering moet nog reageren op deze kwestie.
- De melkveeboeren zijn verontwaardigd over import van vee uit Brazilië. Ook assembleeleden roeren zich. Deze kwestie moet nog worden afgewikkeld.
- Het staatshoofd verleent gratie aan zijn pleegzoon Romano Meriba, die 15 jaar celstraf kreeg na doodschieten van een winkelier. Deze kwestie trekt nationaal en internationaal veel aandacht.
- De inflatie van dit jaar is rond de 15,5%. Het leven is stukken duurder geworden in vergelijking met 2010.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May