De fracties van de NDP, BEP, NPS en Pertjajah Luhur hebben met “grote verbijstering” gereageerd op het voornemen van de regering om overheids onroerende goederen in de verkoop te zetten. In een gezamenlijk schrijven aan president Chan Santokhi uiten de partijen scherpe kritiek op het gebrek aan transparantie, het ontbreken van een meerjarenvisie, en de haast waarmee de verkopen - vlak voor de verkiezingen van 25 mei - worden ingezet. Zij stellen dat de voorgenomen verkoop elke legitimiteit mist en mogelijk ruimte biedt voor corruptieve praktijken onder het mom van het oplossen van onderhoudskosten en liquiditeitsproblemen. De fracties eisen onmiddellijke stopzetting van deze “uitverkoop”

De brief
Betreft: overheids onroerende goederen in de verkoop

Zijne excellentie,
Met grote verbijstering hebben wij kennisgenomen van een bericht op de website van het ministerie van Openbare Werken, over het voornemen van de regering om overheids onroerende goederen in de verkoop te zetten, zonder rekening te houden met de maatschappelijke en bestuurlijke belangen in het afstootproces. Opmerkelijk is ook dat er totaal niet gewerkt is met een meerjarenplan, waarin gekeken wordt hoeveel ruimte er in de komende periode nodig zal zijn voor de overheidskerntaken, hetgeen als uitgangspunt moet gelden. Tevens is de verkoop van overheidspanden/terreinen nimmer in de begroting 2025 als inkomstenbron opgenomen.

Waar vastgoed en zakelijke rechten via openbare aanbestedingen dienen plaats te vinden, om te garanderen dat iedereen een eerlijke kans krijgt om op een pand te bieden, wordt door het ministerie van Openbare Werken een oproep gedaan aan (rechtspersonen) om, vergezeld van benodigde documenten, zich in te schrijven. Objectieve criteria waaraan voldaan dient te worden, ontbreekt in het geheel en riekt naar de zoveelste corruptie bij aanbestedingen van dit ministerie.  
Verder is er geen duidelijkheid over het besluitvormingsproces, daar het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer, het verantwoordelijke ministerie is voor een eventuele overdracht.

Tot overmaat van ramp, is er geen transparantie voor wat betreft de taxatiegrondslagen voor de waardering van de onroerende zaken. Immers enkele overheidspanden en terreinen hebben een enorme historische, culturele en/of economische waarde. Daarbij is er ook geen duidelijke definiëring van het niet meer in gebruik hebben door de overheid.
Tot slot is nergens aangegeven hoe de openbaarheid van de resultaten zal plaatsvinden.

Het hierboven genoemde getuigt niet alleen van onbehoorlijk bestuur, maar is ook een teken van falend beleid van de regering om liquiditeitsproblemen op te lossen onder het mom van te hoge onderhoudskosten. Zijn de onderhoudskosten veel meer dan de huurprijzen die betaald (zullen) worden om overheidsambtenaren te accommoderen? Zou de staat niet op andere meer duurzame manieren cultureel erfgoed kunnen behouden?

De non-transparantie en het gehaast doorvoeren van de verkoop, luttele dagen voor de verkiezingen, hebben veel weg van een zogenaamde “zweefteki” handeling om kostbare terreinen uit handen te geven aan vermoedelijk “friends and family”. Gelet op het feit deze actie iedere vorm van legitimiteit ontbeert, vragen wij u dan ook deze “uitverkoop van overheids onroerend goed” kort voor de verkiezingen dan ook onmiddellijk stop te zetten.

Hoogachtend,

Namens de fractie van de NDP,
Dhr. Drs. R. Parmessar

Namens de fractie van de BEP,
Dhr. Drs. R. Asabina

Namens de fractie van de NPS,
Dhr. I. Plein

Namens de fractie van de PL,
Dhr. E. Karto