Begrafenis paus Franciscus trekt duizenden mensen
Aan de ene kant van de kist van Franciscus op het uitgestrekte Sint-Pietersplein zat de Amerikaanse president Donald Trump, die met de paus in conflict was geraakt over deze kwesties.
Aan de andere kant zaten de kardinalen die moesten beslissen of de opvolger van Franciscus moest doorgaan met zijn streven naar een opener Kerk, of dat hij zich moest overgeven aan conservatieven die terug wilden naar een meer traditioneel pausschap.
"Paus Franciscus was rijk aan menselijke warmte en zeer gevoelig voor de uitdagingen van vandaag. Hij deelde werkelijk de angsten, het lijden en de hoop van deze tijd", aldus de Italiaanse kardinaal Giovanni Battista Re, die de uitvaartmis leidde.
De Argentijnse paus , die 12 jaar aan de macht was, overleed maandag op 88-jarige leeftijd aan de gevolgen van een beroerte.
De menigte die zich op het plein en in de omliggende straten verzamelde, barstte in applaus uit toen Re sprak over Francis' zorg voor immigranten, zijn voortdurende pleidooien voor vrede, de noodzaak van onderhandelingen om oorlogen te beëindigen en het belang van het klimaat.
Aan het einde van de dienst klapten ze opnieuw luid, toen de ceremoniemeesters de kist oppakten en lichtjes kantelden zodat meer mensen hem konden zien. Op de achtergrond klonk het geluid van de kerkklokken.
De kist werd op een pausmobiel met open dak geplaatst en door het hart van Rome naar de Basiliek van Santa Maria Maggiore gereden, terwijl duizenden mensen langs de route stonden.
Franciscus, die tijdens zijn 12-jarige regering veel van de pracht en praal van het pausschap meed, had gevraagd om daar begraven te worden in plaats van in de crypte van de Sint-Pieter, de traditionele laatste rustplaats voor pausen.
"Dank u, dank u, dank u," riep een vrouw in de menigte.
Luchtfoto's van het Vaticaan tijdens de begrafenis toonden een lappendeken aan kleuren: zwart van de donkere gewaden van de wereldleiders, rood van de gewaden van zo'n 250 kardinalen, paars van enkele van de 400 bisschoppen en wit van de 4.000 aanwezige priesters.
Koren zongen Latijnse gezangen en gebeden werden gereciteerd in verschillende talen, waaronder Italiaans, Spaans, Chinees, Portugees en Arabisch. Daarmee wordt het wereldwijde bereik van de Rooms-Katholieke Kerk met 1,4 miljard leden benadrukt.
Volgens schattingen van het Vaticaan woonden meer dan 250.000 mensen de ceremonie bij, die twee uur duurde.

Duizenden wonen de begrafenismis van paus Franciscus bij op het Sint-Pietersplein in het Vaticaan. (Foto: Reuters)
Trump ontmoet Zelensky
De begrafenis bood Trump de gelegenheid om de Oekraïense president Volodymyr Zelensky te ontmoeten, op een moment dat Trump aandringt op een akkoord om de oorlog in Oekraïne te beëindigen.
Een functionaris van het Witte Huis zei dat ze een "zeer productief gesprek" hadden gehad. Een woordvoerder van Zelensky's kantoor zei dat de twee leiders elkaar ongeveer 15 minuten in de Sint-Pieter ontmoetten en dat ze hadden afgesproken om later op zaterdag een tweede ontmoeting te hebben.
Op een foto van de ontmoeting, die door Zelensky's kantoor werd vrijgegeven, zitten de twee mannen op stoelen met rode rugleuningen, knie aan knie, naar elkaar toegebogen en pratend.
Onder de andere staatshoofden die naar Rome vlogen, waren de presidenten van Argentinië, Frankrijk, Gabon, Duitsland, de Filipijnen en Polen, samen met de premiers van Groot-Brittannië en Nieuw-Zeeland en vele leden van de koninklijke familie, waaronder de koning en koningin van Spanje.
De dood van Franciscus luidde een minutieus geplande overgangsperiode in, gekenmerkt door eeuwenoude rituelen, pracht en praal en rouw. De afgelopen drie dagen liepen zo'n 250.000 mensen langs zijn lichaam, opgebaard voor het altaar van de enorme basiliek.
De gelovigen haastten zich al in de vroege ochtend naar het Vaticaan, terwijl velen buiten kampeerden om een plekje vooraan in de menigte te bemachtigen.
"Toen ik op het plein aankwam, overspoelden me tranen van verdriet en ook van vreugde. Ik denk dat ik me echt realiseerde dat paus Franciscus ons had verlaten, en tegelijkertijd voel ik vreugde voor alles wat hij voor de Kerk heeft gedaan", zei een Franse pelgrim, Aurelie André.
Traditie breken
Franciscus, de eerste niet-Europese paus in bijna 13 eeuwen, zette zich in voor een hervorming van de Rooms-Katholieke Kerk. Hij koos de kant van de armen en gemarginaliseerden en daagde rijke landen uit om migranten te helpen en klimaatverandering tegen te gaan.
"Franciscus liet iedereen een prachtig getuigenis van menselijkheid, van een heilig leven en van universeel vaderschap na", zo stond in een formele samenvatting van zijn pausschap, opgesteld in het Latijn, die naast zijn lichaam was geplaatst.
Traditionalisten verzetten zich tegen zijn pogingen om de kerk transparanter te maken, terwijl zijn pleidooien voor een einde aan conflicten, verdeeldheid en ongebreideld kapitalisme vaak in dovemansoren vielen.
De paus verwees naar meer eenvoud binnen het pausschap en paste dit ook toe op zijn begrafenis. Hij herschreef de uitgebreide, boeklange begrafenisrituelen die hij eerder gebruikte.
Hij koos er ook voor om af te zien van de eeuwenoude praktijk om pausen te begraven in drie in elkaar grijpende kisten van cipressenhout, lood en eikenhout. In plaats daarvan werd hij in één enkele, met zink beklede houten kist gelegd, die 's nachts werd verzegeld.
In een verdere breuk met het verleden zal hij de eerste paus zijn die in meer dan een eeuw buiten het Vaticaan wordt begraven. Hij geeft de voorkeur aan de Santa Maria Maggiore, op ongeveer 5,5 kilometer van de Sint-Pieter.
Op de bovenkant van zijn graf staat alleen "Franciscus", zijn Latijnse naam. Een reproductie van het eenvoudige, ijzeren kruis dat hij vroeger om zijn nek droeg, hangt boven de marmeren plaat.
Italië voerde een van de grootste veiligheidsoperaties uit die het land sinds de begrafenis van Johannes Paulus II heeft meegemaakt.
Het luchtruim boven de stad werd afgesloten en er werden extra veiligheidstroepen ingezet, met luchtafweerraketten en patrouilleboten om de gebeurtenis te bewaken.
Zodra Franciscus begraven is, zal de aandacht zich richten op wie hem zou kunnen opvolgen.
Het geheime conclaaf om een opvolger te kiezen zal waarschijnlijk niet voor 6 mei beginnen en misschien pas een paar dagen later. Hierdoor hebben de kardinalen de tijd om voorafgaand aan de bijeenkomst regelmatig bijeen te komen om de balans op te maken en de toestand van de kerk te beoordelen, die geplaagd wordt door financiële problemen en ideologische verdeeldheid.
Vandaag
-
22:48
Column: Borrelpraat no. 879
-
20:51
Jennifer Simons, eerste vrouwelijke president van Suriname
-
18:56
Opvallende afwezigheden overschaduwen BRICS-top in Rio de Janeiro
-
17:17
HVB: Vrouwelijk leiderschap opent nieuwe weg
-
16:02
Fractieleiders spreken hoge verwachtingen uit bij felicitatie
-
15:00
President neemt afscheid: 'Leiders dienen, het volk regeert'
-
14:48
Schietincident beëindigt feest aan de Ephraimzegenweg
-
12:47
DNA kiest Simons tot president en Rusland tot vp
-
11:56
Korte Assembleevergadering verwacht; 34 stemmen nodig
-
10:44
Suriname: Wachten op het busje,… het komt maar niet!
-
08:48
Delegatie Israël naar Qatar ondanks geschil over staakt-het-vuren
-
06:51
Champions League of hulpbronnenvloek?
-
04:53
Onweer dient zich al vroeg aan op deze zondag
-
02:55
BRICS bereikt akkoord over gezamenlijke verklaring voor top in Rio
-
00:57
CV Rusland: Man van beleid, integriteit en bruggenbouwer
-
00:01
Simons schrijft geschiedenis als eerste vrouwelijke Surinaamse president
Gisteren
- Politiebericht over 67-jarige vrouw omgekomen bij brand
- Caricom boekt vooruitgang met regionale voedselzekerheid
- Structurele steun voor leerstoornissen in onderwijs
- Dalai Lama: 'Ik wil nog 40 jaar leven'
- Vrouwen Magenta tonen kracht via vakopleiding
- De eerste vrouwelijke president van Suriname
- Petronas start morgen boorcampagne in Blok 52
- Bejaardentehuis getroffen door brand: Vrouw komt om het leven
- Newmont: Reductie personeel te Merian deel van kostenbeheersing
- Personeel FVO eist cao-onderhandelingen: Leiding wijst op dienstweigering
- Ook op deze zaterdag dienen zich onweersbuien aan
- Oude handelsstad van 3.500 jaar oud ontdekt in Peru
- 169 bloeddonoren gehuldigd in Congreshal
- Simons eerste vrouwelijke president; symboliek, verwachtingen en werkelijkheid
Eergisteren
- EZ traint jonge ondernemers in duurzame landbouw
- Caricom viert 52 jaar samenwerking en veerkracht
- VS en Suriname herbevestigen gedeelde waarden van vrijheid en democratie
- Dode bij aanrijding Welgedacht B-weg
- Rusland zet op grote schaal chemische wapens in Oekraïne in
- Twee brandkasten buitgemaakt bij overval op woning
- Menselijke resten aangetroffen op goudnederzetting in Brokopondo
- OM eist 7 jaar cel voor voorbereiden landing drugsvliegtuig in Pusugrunu
- Het belang van het project Van 't Hogerhuysstraat
- Militair beschuldigd van overtreden Wet Verdovende Middelen
- Veel zon, maar ook onweersbuien in de middag
- Diplomatieke spanning tussen VS en Colombia escaleert
- Deken Fraenk vraagt autoriteiten om invulling Constitutioneel Hof
- Politiek pad nu geplaveid; de economische weg ligt vol valkuilen