Asabina wil meer waardering voor kunst en cultuur
22 Dec 2011, 08:00
foto
Een schilderij van Nola Hatterman


Assembleelid Ronny Asabina (fractieleider BEP) vraagt een betere waardering voor kunst en cultuur. Volgend jaar (eind februari) wordt de Miss India World Wide verkiezing in Suriname gehouden, terwijl ook Carifesta hier gehouden zal worden. Hij kreeg tijdens de begrotingsbehandeling woensdag ook ondersteuning van Carl Breeveld, fractieleider van DOE. Breeveld vraagt om renovatie van Ston Oso en andere monumenten. Intussen blijkt Ston Oso onder beheer van de Staat te zijn.

Asabina wees erop dat Suriname door diverse bevolkingsgroepen een rijke cultuur heeft, maar er wordt te weinig ermee gedaan. Hij prees de gedrevenheid van cultuur directeur Stanley Sidoel, maar wees ook op de vergrijzing binnen dit directoraat. Asabina zei dat er weinig jaloezie en 'sweef teki' mentaliteit is binnen de kunstwereld. Hij stelde diverse kunstenaars als voorbeeld en zei dat "wij niet onderdoen voor de wereld".

Woning Nola Hatterman
De kunstenares Nola Hatterman heeft in Brokopondo gewoond. Het huis van de kunstenares is in verval. Asabina deed een beroep op de regering en assembleevoorzitter Jennifer Simons om inspanningen te getroosten opdat de woning gerenoveerd wordt. Guno Castelen (Nieuw Front/SPA) en Hugo Jabini (Mega Combinatie/NDP) vroegen om het museum te Pikin Slee, waarin veel over het slavernij verleden te zien is, te ondersteunen.

Breeveld vulde aan tijdens zijn spreekbeurt dat ook gekeken moet worden naar de woningen van Anton de Kom en Johan Pengel. Ook Mariënburg heeft een rijke historie. Er kan volgens Breeveld veel meer gedaan worden om onze geschiedenis levend te houden. Ook toeristen worden op deze manier aangetrokken. Hij vroeg meer steun voor stichting Monumentenzorg en stichting Gebouwd Erfgoed. Er moet ook meer gedaan worden bij Unesco om fondsen goedgekeurd te krijgen.

Cultuur ontroert en bindt
Asabina zei dat cultuur heel belangrijk is voor de binding en ontwikkeling. Toen hij in Togo was tijdens een parlementaire delegatie heeft Asabina dertien minuten tranen weggepinkt omdat hij zo ontroerd was door het koor. "Het koor was een streling voor het oog, het oor", zei het assembleelid.

De politicus zei dat er ook 'cultureel barbarisme' te merken is in de vergaderzaal van De Nationale Assemblee waar geen enkel kunstwerk en zelfs geen potplantje is voor extra zuurstof. Simons zei dat er boven genoeg schilderijen hangen. Asabina bleef erbij dat er te weinig gevoel is voor kunst.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May