Gezondheidszorg te afhankelijk van directies en specialisten
21 Dec 2011, 15:00
foto
André Misiekaba (Foto: Ramon Keijzer)


De volksgezondheid kent teveel perikelen die teveel afhankelijk zijn van ziekenhuis directies, instellingen en vooral medische specialisten. Coalitie parlementariër André Misiekaba eist dat dit niet langer het geval mag zijn.

Misiekaba constateert een belangenstrijd bij vooral medische specialisten, die ruime honoraria verdienen aan het beroep. Daartegenover is er veel mis, zijn er geen faciliteiten in ziekenhuizen, en verzetten Surinaamse artsen zich tegen de komst van Cubaanse artsen en specialisten. Het gaat niet om hun belang bij de overheid maar om het belang van de patiënt.

Coördinatie nodig
Misiekaba, ondersteund door de coalitieleden, Rabin Parmessar en Ricardo Panka (Mega Combinatie/NDP), wil dat vanuit de regering een goede coördinatie wordt ingezet tussen artsen van waar dan ook. Terugkomend op de discussie rond Cubaanse oogartsen, die volgens Winston Jessurun (Nieuw Front/DA91) overbodig zouden zijn, vraagt Misiekaba hoe het dan kan dat er zoveel patiënten niet geholpen kunnen worden, of lange dagen bij de oog poli moeten maken. Hij en Panka wijzen erop dat Surinaamse specialisten steeds in de verdediging gaan als de overheid vanuit het buitenland het tekort aan artsen en specialisten wil verhelpen.

“Als er een tekort is aan faciliteiten in het Academisch Ziekenhuis (dit zei Jessurun dinsdagavond…red.), dan is er een crisis in het AZ”, vindt Misiekaba. Hij wijst er op dat in het 's Lands Hospitaal er hard wordt gewerkt aan faciliteiten en tekort aan specialisten. Dit ziekenhuis is veel kleiner dan het AZ. “Er zijn geen faciliteiten, maar als men contant wil betalen, is er meteen een plek of ruimte beschikbaar”, aldus Misiekaba.

Subsidie
Het assembleelid neemt het Jessurun, die specialist is in het AZ, en ook andere specialisten kwalijk dat die de vergoeding, ruim SRD 16.000 aan Cubaanse artsen teveel vinden. “Onze specialisten verdienen maandelijks op z’n minst SRD 35.000 en ik zeg niet dat ze dat niet mogen”, zegt Misiekaba.
Misiekaba vindt ook dat wat de overheidsziekenhuizen betreft er duidelijkheid moet komen in wat er gebeurt met de SRD 12 miljoen die zij maandelijks aan subsidie krijgen. Hij herinnert eraan dat van de meeste van de staatsziekenhuizen de afgelopen jaren financiële jaarverslagen zijn ontvangen.

Parmessar zegt dat in de jaren negentig, de situatie in de zorg niet zo zorgwekkend was. Toen waren er veel Cubaanse artsen op verschillende disciplines in Suriname werkzaam. DOE-fractieleider Carl Breeveld vindt dat er vanuit de overheid een goede communicatie moet zijn. Als er artsen worden binnengehaald, moet dat ook goed worden doorgesproken met de sector. Dit ontlokte bij assembleevoorzitter Jennifer Simons (ook medicus…red.) de opmerking buiten de microfoon dat hier sprake is van belangen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May