Het tweede definitieve investeringsbesluit (FID) van Suriname wordt verwacht van Petronas voor een mogelijke ontwikkeling van Block 52. Petronas Suriname E&P is de exploitant van Block 52 met een participatie van 50%. ExxonMobil Exploration and Production Suriname B.V. heeft de overige 50% in handen.Drie belangrijke ontdekkingen werden gedaan in Blok 52.
De laatste ontdekking werd gedaan op 15 mei bij de Fusaea-1-put, gelegen op 170 kilometer van de Roystonea-1-put. De twee bevatten samen ongeveer 400 miljoen vaten olie, aldus Wood Mackenzie.
Er is ook de Sloanea-1-ontdekking. Petronas heeft in april de Sloanea-2-beoordelingsput geboord. Staatsolie-directeur Annand Jagesar vertelde aan de Ware Tijd dat de resultaten van de flowtest van Sloanea "de verwachtingen overtroffen".
"Ze hebben nog meer volume nodig, dus gaan ze nog twee exploratieputten boren. Deze staan gepland voor nu tot 2025. Ze willen dit omzetten in een olie-ontwikkeling... Ze zijn nu begonnen met de voorbereidingen om het naar FID te brengen", aldus Jagesar.
De directeur van Staatsolie legde uit dat het land streeft naar een FID in 2027.
"We proberen dat te versnellen. Hun olie zou ook rond 2030 in productie kunnen zijn", zei Jagesar.
Petronas wordt aangemoedigd door een Letter of Agreement (LoA) die eerder dit jaar werd ondertekend met Staatsolie. Deze belooft een belastingvrije periode van 10 jaar vanaf het begin van de gasproductie.
Rystad Energy ziet Suriname's eerste zelfstandige gasproject mogelijk al in 2031 materialiseren, in Blok 52. Wat betreft de Roystonea-1 en Fusaea-1 olievondsten van Petronas in dit gebied, zei hoofd van Americas Upstream bij Wood Mackenzie, Mark Oberstoetter, dat de bronnen een verwerkingscapaciteit van 100.000 vaten per dag (b/d) zouden kunnen ondersteunen met een drijvend productie-, opslag- en losschip (FPSO).
Petronas had gezinspeeld op een drijvend vloeibaar aardgasproject (FLNG). FLNG houdt in dat gas wordt gewonnen uit een drijvend productieplatform, vloeibaar wordt gemaakt en wordt opgeslagen voor transport in gastankers.
Dit zou volgen op de Block 58-olieontwikkeling van TotalEnergies, waarvan de eerste olie gepland staat voor 2028. Het bedrijf kondigde onlangs zijn FID voor het project aan.