Op weg naar nul hiv-geïnfecteerde en aids-sterfte
01 Dec 2011, 20:00
foto


Vandaag, Wereld Aids Dag wordt in alle lidlanden van de Verenigde Naties de campagne ‘op weg naar nul hiv-geïnfecteerde en aids-sterfte’ ingeluid. Het programma is uitgezet tot 2015. De wereldgemeenschap constateert dat de strijd tegen hiv/aids zich in een kritieke fase bevindt. De nieuwe gevallen van infectie wereldwijd, leggen een domper op de positieve resultaten van de strijd.

Slechts een derde van de 15 miljoen mensen die leven met hiv/aids en dringend behoefte hebben aan goede gezondheidszorg, wordt bereikt. Medicamenten zoals aidsremmers en nazorg zijn nog altijd duur en onbereikbaar voor veel personen die aan de ziekte lijden.

Concrete doelen
Het besluit om deze wereldwijde campagne te starten komt na discussies met meer dan 100 internationale organisaties, mensen die besmet zijn met hiv of aan aids lijden en andere maatschappelijke groepen. Vanuit de VN en de organisaties wordt aangegeven dat het streven misschien wat ambitieus is, maar dat het doel daarvan belangrijk is nagestreefd te worden. Er zijn dan in de verschillende landen, afhankelijk van de eigen situaties doelgerichte programma’s ontwikkeld.

Tot 2015 zijn rond dit programma tien concrete doelen gesteld. Het gaat om onder andere, het met de helft verminderen van hiv-overdracht , inbegrepen onder jongeren, mannen die seks hebben met mannen en via sekswerkers. Vermindering met 50 procent van het aantal sterfgevallen als gevolg van hiv/aids en aandacht voor geweld gebaseerd op gender.

Positieve cijfers
Suriname behoort tot de landen die tot 2009 positieve cijfers heeft weten neer te zetten als het gaat om de strijd tegen hiv-aids. Het Nationaal Aids Programma publiceert cijfers waaruit valt op te maken dat het aantal geïnfecteerden aan het afnemen is en daardoor ook het aantal sterfgevallen. In 2009 zijn 106 personen overleden aan aids. Daarvan waren 49 vrouwen en 57 mannen. Echter ondergaan 893 mensen een therapie, onder wie 80 kinderen. Mannen vormen een groot probleem. Zij laten zich niet makkelijk testen. Dit is een wereldwijde trend. De acties die het NAP dit jaar rond de internationale doelen heeft geformuleerd, zijn dan ook gericht op mannen en jongens.

In radio- en televisiespotjes wordt de nadruk gelegd op ‘goed onderhoud’ van het lichaam, en op het belang van een regelmatige check-up. Er verschijnt donderdag ook een folder die speciaal bedoeld is voor de doelgroep. Voorkomen is altijd beter dan genezen. Het NAP adviseert iedereen, maar speciaal mannen, om voldoende te bewegen, gezond te eten, niet te roken, geen of weinig alcohol te gebruiken en veilige seks te hebben, dus met condoom.

Juiste behandeling
Hiv is net als hoge bloeddruk of suikerziekte een chronische ziekte: een ziekte waarmee je kunt blijven leven met de juiste behandeling en leefwijze. In Suriname sterven steeds minder mensen aan de gevolgen van hiv. De cijfers zijn bijgewerkt tot 2009. In dat jaar gebruikten 973 mensen hiv-remmers; dat zijn er 4,5 keer zoveel als in 2004. In 2010 is het aantal mensen dat hiv-remmers neemt, gestegen tot 1083. Dat meer mensen zich laten behandelen, maakt dat minder mensen overlijden aan de gevolgen van hiv.

In 2009 stierven 106 personen aan de gevolgen van deze ziekte, in 2004 waren dat er nog 152. Het aantal sterfgevallen moet verder omlaag. Dat lukt alleen wanneer mensen zich op tijd laten testen en daarna goed gebruik maken van de aangeboden gezondheidszorg.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May