Stoomketel cursus moet 'veiligheidsdruk' verhogen
30 Nov 2011, 20:00
foto
Jan Rijnders demonstreert met een simpele test de waterkwaliteit. Deelnemers van de training kijken toe (foto: Samie Ramjiawan).


Arbeidsinspecteurs en gebruikers hebben hun kennis vergroot over stoomketels. Zij hebben een tweedaagse ‘on the job training’ gevolgd van de Nederlandse stoomketelbouwer Jan Rijnders van Prokal Stoomtechniek BV. Diverse bedrijven en instellingen werken met stoomketels van dit bedrijf, die de training kosteloos verzorgde.

Om bedrijfsongevallen en ontploffingen te voorkomen, zijn gebruikers én arbeidsinspecteurs getraind op het herkennen van risicofactoren van een stoomketel. De instellingen die participeerden zijn: de Arbeidsinspectie als grootste en controlerende groep, het Sint Vincentius Ziekenhuis (RKZ), het Diakonessenhuis, Surimix en de Melkcentrale Paramaribo. De coördinatie lag in handen van de Naris Soekhai van het Diakonessenhuis en Jagdies Rattan van de Arbeidsinspectie. Soekhai is hoofd van de Technische Dienst van Diakonessenhuis tevens beheerder van de Stichting Waspar.

Dispuut opgelost
De training heeft ook ertoe geleid dat een dispuut tussen de Stichting Waspar en de Arbeidsinspectie is opgelost. Bij de Stichting Waspar had de Arbeidsinspectie een stoomketel onbruikbaar verklaard als gevolg van technische mankementen. Rijnders heeft de gelegenheid aangegrepen om deze kwestie op te lossen, zodat de stoomketel in bedrijf kan gaan. Het doel van de training was om arbeidsinspecteurs en gebruikers wegwijs te maken met de keuring en het gebruik van stoomketels.

Het praktische gedeelte van de training werd gegeven bij de Stichting Waspar, die gespecialiseerd is in het wassen van textiel van de meeste ziekenhuizen en grote hotels. De stoomketelkeuring geschiedt twee maal per jaar. In de tussentijd moet de gebruiker letten op een aantal technische zaken en handelen volgens de aangeleerde procedures. De arbeidsinspecteur let op zaken als de veiligheidsklep, de elektrische bedrading en de watercapaciteit. De keuring van de stoomketel is belangrijk voor het scheppen van een veilige werkplek. Nalatigheid kan mensenlevens eisen. Daarnaast kan de buurt last ondervinden bij een eventuele explosie wanneer er teveel energie vrijkomt.

Niet gevaarlijk
Rijnders drukte de arbeidsinspecteurs op het hart om op de inwendige van de stoomketel te letten. Meestal bekijkt de inspecteur de uitwendige van de stoomketel. Volgens hem is een stoomketel niet gevaarlijk. Men zou er zelfs honderd jaar over kunnen doen, maar omwille van overproductie of onverantwoord gebruik en verkeerde toepassingen kan een explosie zich voordoen. Rijnders wees de inspecteurs erop dat de inspecties moeten worden aangescherpt en verbreed en vooral veiligheidsvoorschriften voorhouden aan de gebruiker. Vandaar dat het van belang is dat arbeidsinspecteurs technisch goed onderlegd zijn. De arbeidsinspecteur moet preventief optreden.

De arbeidsinspectie beschikt niet altijd over de juiste meetinstrumenten. De inspecteur generaal heeft intussen groen licht gegeven tot het aanschaffen van niet alleen meetinstrumenten, maar ook beschermingsmiddelen voor de ketelkeurmeesters. Rijnders benadrukte dat de waterkwaliteit de belangrijkste factor is bij de ketelkeuring. Voorts moet er alles worden gedaan om verstoppingen tegen te gaan. De temperatuur binnen een stoomketel kan heel hoog worden wanneer deze zaken niet in orde zijn. Vrijdag houdt Rijnders een ‘exit-training’. De arbeidsinspecteurs en gebruikers hebben aangegeven dat ze zich verder willen verdiepen in de materie.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May