Hoe komt het dat Surinaamse politici zo lamlendig de andere kant op blijven kijken als je ze vraagt naar hun visie en plannen? Al een tijd schrijf ik erover en wijs ik op het belang ervan voor het land en geen een politicus in Suriname denkt om voorbij het stadium van gratuit babbelen te gaan en zijn visie en plan te publiceren. Enkelen komen met een ongelofelijk onzinnig antwoord dat hun concurrenten het plan gaan “stelen” en “kopiëren”. Dit is zo’n kolder verhaal want ik heb al diverse voorzetten gedaan en niemand die dat idee steelt en nadoet. Dus het stelen en kopiëren is een slap excuus. Lees in dat verband de voorzetten in deze 2 artikelen
Inhoud en oplossing om uit verziekte samenleving te geraken (2) en
Probleem Suriname meerkoppig monster, oplossing meervoudig.
Het wachten is dus op de eerste partij die een poging waagt om een versie van hun plan te publiceren en dan weet ik wel zeker dat er dan meerdere zullen volgen. Ik weet van 1 partij dat zij een poging heeft ondernomen om haar visie op papier te krijgen en dat zij deze visie binnen afzienbare tijd wil publiceren. Laten wij hopen dat die partij geschiedenis schrijft in Suriname en de cirkel van lamlendigheid zal doorbreken. De kiezers moeten dit gedrag van de moedige en innovatieve partij zeker waarderen en alleen al voor die stap al belonen.
Zo mag er ook lof zijn voor Steven Alfaisi van DOE. Er moet waardering zijn voor hem omdat hij tot nu toe de enige politicus is die zijn vermogen notarieel heeft vastgelegd, zegt hij. Dat is een doorbraak, een innovatie in de Surinaamse politiek. Laten wij hopen dat hij al zijn partijgenoten ook zover krijgt om hetzelfde te doen en daarin zijn rug sterk en recht houdt, wie niet wil mag niet meedoen dan. Ondanks dat de DOE aan fouten heeft meegewerkt in de periode 2010-2015 mag de DOE onder leiding van de nieuwe voorzitter Alfaisi voor de doorbraak geroemd worden en beloond worden, lijkt mij en ook nog daarin aangemoedigd worden.
Dit is nog geen vrijbrief voor hem en zijn DOE want hij werkt ook samen met A20 van Reyme waar dat notarieel vastleggen nog niet geland is. Hier zie je hoe taai verandering in Suriname is, Alfaisi gelooft er heilig in maar zijn partner Reyme die ook een mond vol heeft van good governance en integer beleid en leiderschap is kennelijk niet te overtuigen om zijn vermogen notarieel vast te leggen. Ook de flirt met Leefbaar Suriname van Vishnudatt werpt een schaduw op het goede initiatief van Alfaisi. Gaat Alfaisi eisen van Leefbaar Suriname en met name van Vishnudatt voor maximale openheid en dat als voorwaarde stellen?
Verandering is een moeizaam proces in Suriname, niet omdat het moeilijk is maar omdat men gemakzuchtig, lui, lamlendig en vaak onkundig is maar men wil dat nooit toegeven. Iemand moet de cirkel doorbreken. Laten wij hopen dat Alfaisi met zijn initiatief zo iemand is en de partij waarvan ik weet dat zij met een visie en plan bezig zijn ook zo iemand is en dat zij in staat zullen zijn met de hulp van andere enthousiastelingen de doorbraak definitief te creëren.
Ter inspiratie voor Alfaisi en die andere partij een korte film, die ik vaak gebruik in mijn werk om mensen in de “doe stand” te krijgen, om doorbraak te forceren. Je bent niet te klein, je moet aanstekelijk zijn. De
film duurt maar 2.5 minuten.
Surinamers moeten niet alleen erop los klagen maar handelen naar hun klaagzang. Kiezen voor lood in plaats van oud ijzer is een bewijs dat men de klaagzang en de persoon niet serieus moet nemen. Klagen dat Santokhi niet deugt en weg moet maar weer kiezen voor dezelfde type partij en mensen is een brevet van dommigheid of valsheid, beide even erg.
Hikmat Mahawat Khan