Bangladesh: Minstens 91 doden bij botsingen, avondklok ingesteld
04 Aug, 20:03
Demonstranten houden een ambulance aan om te controleren of er patiënten in zitten voordat ze de ambulance laten vertrekken tijdens een protest waarin ze het aftreden van de Bengaalse premier Sheikh Hasina eisen, na protesten tegen quotumhervormingen door studenten, in Dhaka, Bangladesh. (Foto: Reuters)
Minstens 91 mensen werden gedood en honderden anderen raakten gewond bij botsingen in Bangladesh op zondag, toen de politie traangas en rubberkogels afvuurde om tienduizenden demonstranten uiteen te drijven die eisten dat premier Sheikh Hasina zou aftreden.
Het dodental, waaronder minstens 13 politieagenten, was het hoogste aantal op één dag van alle protesten in de recente geschiedenis van Bangladesh. Het overtrof de 67 doden die op 19 juli werden gemeld toen studenten de straat op gingen om te eisen dat quota voor overheidsbanen werden afgeschaft.
De regering kondigde een onbepaalde landelijke avondklok af die om 18:00 uur begon op zondag, de eerste keer dat ze zo'n stap zette tijdens de huidige protesten die vorige maand begonnen. Ze kondigde ook een algemene vakantie van drie dagen aan die begint op maandag. De onrust, die de regering ertoe heeft aangezet internetdiensten te sluiten, is Hasina's grootste test in haar 20-jarige regime nadat ze een vierde termijn op rij won in verkiezingen die werden geboycot door de belangrijkste oppositiepartij Bangladesh Nationalist Party.
Critici van Hasina, samen met mensenrechtenorganisaties, hebben haar regering beschuldigd van het gebruik van buitensporig geweld tegen demonstranten, een beschuldiging die zij en haar ministers ontkennen.
Demonstranten blokkeerden zondag belangrijke snelwegen terwijl studentenprotesten een non-coöperatieprogramma lanceerden om het aftreden van de regering af te dwingen. Het geweld verspreidde zich door het hele land.
"Degenen die geweld plegen zijn geen studenten, maar terroristen die erop uit zijn de natie te destabiliseren," zei Hasina na een vergadering van het nationale veiligheidspanel, bijgewoond door de chefs van het leger, de marine, de luchtmacht, de politie en andere instanties. "Ik doe een beroep op onze landgenoten om deze terroristen met harde hand te onderdrukken."
Politiebureaus en kantoren van de regeringspartij werden het doelwit toen het geweld het land van 170 miljoen mensen trof.
Dertien politieagenten werden doodgeslagen in het noordwestelijke district Sirajganj, aldus de politie. Negen anderen werden gedood in het district, waar de huizen van twee wetgevers in brand werden gestoken.
Minstens 11 mensen, waaronder twee studenten en een leider van de regeringspartij, werden gedood en tientallen raakten gewond tijdens hevige gevechten op verschillende plaatsen in de hoofdstad Dhaka, aldus de politie en getuigen.
Het Indiase ministerie van Buitenlandse Zaken drong er bij zijn onderdanen op aan om tot nader order niet naar Bangladesh te reizen. Kogelwonden Twee bouwvakkers werden gedood op weg naar hun werk en 30 raakten gewond in het centrale district Munsiganj, tijdens een drievoudige botsing tussen demonstranten, politie en activisten van de regeringspartij, aldus getuigen. "Ze werden dood naar het ziekenhuis gebracht met kogelwonden," aldus Abu Hena Mohammad Jamal, de directeur van het districtsziekenhuis. De politie zei dat ze geen echte kogels hadden afgevuurd.
In het noordoostelijke district Pabna werden minstens drie mensen gedood en raakten 50 gewond tijdens een botsing tussen demonstranten en activisten van Hasina's regerende Awami League-partij, aldus getuigen.
Acht in Feni en Lakshmipur, zes in Narsingdi, vijf in Rangpur, vier in Magura en de rest in verschillende andere districten, aldus ziekenhuisfunctionarissen.
"Een aanval op een ziekenhuis is onacceptabel", zei minister van Volksgezondheid Samanta Lal Sen nadat een groep een medisch collegeziekenhuis had vernield en voertuigen, waaronder een ambulance, in brand had gestoken in Dhaka.
Minstens vier kledingfabrieken werden in brand gestoken in Ashulia, aan de rand van Dhaka, aldus de politie.
Voor de tweede keer tijdens de recente protesten heeft de overheid snelle internetdiensten afgesloten, aldus mobiele operators. Socialemediaplatforms Facebook en WhatsApp waren niet beschikbaar, zelfs niet via breedbandverbindingen.
De autoriteiten van Bangladesh hebben de telecomproviders van het land zondag opgedragen om 4G af te sluiten, wat feitelijk betekent dat internetdiensten worden uitgeschakeld, aldus een vertrouwelijk overheidsmemorandum dat door Reuters is ingezien.
Overheidsbevelen "U wordt verzocht om al uw 4G-diensten tot nader order af te sluiten, alleen 2G zal effectief zijn", aldus het document dat is uitgegeven door het National Telecommunication Monitoring Center, een overheidsinlichtingendienst. Telecombedrijven was eerder verteld dat hun licenties zouden worden ingetrokken als ze niet aan de bevelen van de overheid voldeden, vertelde een persoon met directe kennis aan Reuters.
De telecomregulerende instantie reageerde niet op de oproepen van Reuters.
Vorige maand werden minstens 150 mensen gedood en raakten duizenden gewond bij gewelddadigheden door studentengroepen die protesteerden tegen quota voor overheidsbanen. De protesten stopten nadat het Hooggerechtshof de meeste quota's had afgeschaft, maar studenten gingen vorige week weer sporadisch de straat op om gerechtigheid te eisen voor de families van de doden.
"Ik denk dat de geest uit de fles is en Hasina hem misschien niet meer terug in de fles stopt", aldus Shakil Ahmed, universitair hoofddocent overheid en politiek aan de Jahangirnagar University.
De stafchef van het leger, generaal Waker-Uz-Zaman, gaf zijn officieren zaterdag opdracht om onder alle omstandigheden de veiligheid van het leven van mensen, eigendommen en belangrijke staatsinstallaties te waarborgen, aldus een verklaring.
"Het leger van Bangladesh is een symbool van het vertrouwen van het volk. Het leger is er altijd en zal er altijd zijn voor de belangen van het volk en voor alle behoeften van de staat," citeerde de verklaring hem.
Zaman zal de media maandag inlichten, zei een woordvoerder van het leger.