EK 2024: Portugal langs Turkije naar achtste finales
22 Jun, 15:09
De Turkse verdediger Samet Akaydın verdubbelt de Portugese voorsprong door een knullige terugspeelbal. (Getty Images)

Portugal verslaat Turkije in hun tweede groepswedstrijd. De krachtmeting vond plaats in het Signal Iduna Park. Beide landen wonnen hun eerste ontmoeting, maar vanwege een beter doelsaldo ging Turkije aan de leiding in deze groep. Ook in deze groep waren de kaarten nog niet geschud dus was de verwachting dat er aanvallend spel geleverd zou worden. Na een aantrekkelijke eerste helft, gingen partijen bij een 2-0 voorsprong voor Portugal, de kleedkamers in.

Portugal begon als favoriet, maar de Turken waren niet van plan de rol van underdog te accepteren. De eerste scoringskans was voor Cristiano Ronaldo, maar zijn inzet was te tam om gevaar te stichten. Na 5 minuten kwam Turkije gevaarlijk dichtbij een doelpunt, maar ook de inzet van Orkun Kökçü resulteerde niet in een doelpunt.

Hierna waren er wat halve kansen voor Portugal die op niets uitliepen, maar in de 22e minuut was het wel raak toen Bernardo Silva een teruggelegde bal van Nuno Mendes, tot doelpunt promoveerde: 0-1. Niet lang daarna haalde Bruno Fernandes uit vanaf de tweede lijn, maar zijn schot ging naast het doel.

Na een misverstand tussen Ronaldo en Cancelo, werd de Portugese voorsprong toch verdubbeld, omdat Samet Akaydın -zonder druk van een Portugese aanvaller- zijn eigen doelman passeerde met een terugspeelbal: 0-2. Na dit knullig doelpunt leken de Turken wakkergeschud en kwamen ze gevaarlijk achter de Portugese verdediging, maar de aansluitingstreffer bleef uit.

Na ruim een half uur spelen leek Fernandes de wedstrijd op slot te doen, maar zijn inzet ging ongecontroleerd hoog. De Turken gingen in het laatste kwartier in deze speelperiode naarstig op zoek naar een beter resultaat, maar slaagden daar niet in omdat doelman Diogo Costa alert was. Partijen gingen de pauze in bij een 0-2 stand.

Tien minuten na de rust was het alsnog Fernandes die op aangeven van Cristiano de wedstrijd op slot deed: 0-3. Portugal creëerde desondanks nog wat mogelijkheden, maar meer doelpunten bleven uit. Cristiano zocht tegen zijn gewoonte in, steeds naar een medespeler om die te assisteren, waardoor kansen verloren gingen. Aangezien er niet meer werd gescoord, won Portugal de ontmoeting met 3-0.