China start antidumpingonderzoek import varkensvlees uit EU
17 Jun, 22:18
foto
Gezouten vleesproducten gemaakt met varkensvlees worden tentoongesteld in een marktkraam in Rome, Italië. (Foto: Reuters)


China heeft een onderzoek geopend naar de invoer van varkensvlees uit de Europese Unie, nadat het blok antisubsidierechten had opgelegd aan elektrische auto's van Chinese makelij.

Het Chinese ministerie van Handel maakte het onderzoek maandag bekend en zei dat het zich zal richten op varkensvlees voor menselijke consumptie, zoals verse, koude en bevroren hele stukken, maar ook op varkensdarmen, -blazen en -magen.

"Het ministerie van Handel heeft een antidumpingonderzoek geopend naar de import van relevante varkensvlees- en varkensbijproducten afkomstig uit de Europese Unie", aldus het ministerie in een verklaring.

Varkensvlees is het populairste vlees van China en een hoofdbestanddeel van de diëten in het hele land.

Uit de douanegegevens van Beijing blijkt dat de import van varkensvlees en bijproducten van varkensvlees uit EU-landen vorig jaar in totaal meer dan 3 miljard dollar bedroeg.

Het onderzoek naar de invoer van varkensvlees uit de EU komt na het besluit van het blok vorige week om vanaf volgende maand extra tarieven in te voeren, tot 38,1 procent, op de invoer van Chinese elektrische auto's na een antisubsidieonderzoek.

De Europese Commissie wees op "oneerlijke subsidiëring" in China, die volgens haar "een dreiging van economische schade veroorzaakt" voor fabrikanten van elektrische auto’s in de EU.

Het stelde voorlopige tariefverhogingen voor Chinese fabrikanten voor van 17,4 procent voor de grote BYD, 20 procent voor Geely en 38,1 procent voor SAIC.

De door de staat gesteunde krant Global Times meldde vorige maand voor het eerst dat Chinese bedrijven van plan waren de autoriteiten te vragen een antidumpingonderzoek te openen naar bepaalde Europese varkensvleesproducten, daarbij verwijzend naar een onbekende "business insider".

De Chinese autoriteiten hebben eerder gezinspeeld op mogelijke vergeldingsmaatregelen via commentaren in de staatsmedia en interviews met de industrie.

Een woordvoerder van de Europese Commissie zei dat het blok zich geen zorgen maakt over het Chinese onderzoek en "de procedure zeer nauwlettend zal volgen in coördinatie met de EU-industrie en onze lidstaten".

"We zullen waar nodig ingrijpen om ervoor te zorgen dat het onderzoek volledig in overeenstemming is met alle relevante regels van de Wereldhandelsorganisatie", zei woordvoerder Olof Gill.

De Spaanse minister van Landbouw, Luis Planas, zei dat hij hoopte dat er "ruimte voor begrip" zou zijn met betrekking tot het besluit.

"Ik heb het keer op keer gezegd: handelsoorlogen zijn niet goed, vooral niet in de agrifoodsector, omdat ze uiteindelijk het koopvermogen van burgers en hun keuzevermogen aantasten", aldus Planas.

Spanje is de grootste exporteur van varkensvleesproducten van de EU naar China en verkocht vorig jaar 560.488 ton aan de op een na grootste economie ter wereld, voor een totale waarde van 1,2 miljard euro ($1,29 miljard), aldus brancheorganisatie Interporc.

Nederland en Denemarken stonden vorig jaar op de tweede en derde plaats wat betreft de export van varkensvleesproducten naar China, ter waarde van respectievelijk $620 miljoen en $550 miljoen.
Advertenties

Monday 22 July
Sunday 21 July
Saturday 20 July