Strafrechtelijk onderzoek Moiwana-zaak gestart
27 May, 08:22
foto


Het strafrechtelijk onderzoek in de Moiwana-zaak is gestart. De politie is al bezig personen te horen, bevestigt procureur-generaal (pg) Garcia Paragsingh tegenover Starnieuws. Er is geen tijdlijn voor het politieonderzoek. Mochten de verklaringen aanleiding geven tot verder onderzoek, dan zal het Openbaar Ministerie (OM) een Gerechtelijk Vooronderzoek bij de rechter-commissaris vorderen.

In juli 2023 ging het OM over tot een publieke getuigenoproeping. Getuigen en belanghebbenden werden gevraagd om een verklaring te komen afleggen. Dit zou op elk politiebureau kunnen.

Op 29 november 1986 zijn minstens 39 personen vermoord in het dorp Moiwana in het district Marowijne. De slachting van kinderen, vrouwen en oudere mannen vond plaats door een legereenheid tijdens de Binnenlandse Oorlog. In deze fase van het politieonderzoek onder aansturing van de pg, is de auditeur-militair nog niet in beeld. Dat kan gebeuren in de fase van het vervolg strafrechtelijk onderzoek.

Het Inter-Amerikaans Hof voor de Rechten van de Mens heeft de Staat Suriname in 2005 veroordeeld, nadat nabestaanden de Staat hadden aangeklaagd. De Staat is toen gevonnist en een van de beslissingen van dit hof was het instellen van een strafrechtelijk onderzoek, vervolging en berechting van de daders.

Vorige week zondag hield de Basis Gemeente A Nieuw Tilii samen met de stichtingen Moiwana en 8 December 1982, een herdenkingsdienst te Moiwana. Deze drie organisaties, blijven aandringen op volledige naleving van het vonnis door de Surinaamse regering en eisen gerechtigheid en erkenning voor de slachtoffers en hun families.
Advertenties

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July