Tripartiet en sociaal dialoog essentieel bij bedreiging economie
18 Nov 2011, 10:00
foto
Minister Ginmardo Kromosoeto spreekt de deelnemers toe.


Minister Ginmardo Kromosoeto van Arbeid, Technologische ontwikkeling en Milieu (ATM) benadrukt dat een sterk tripartiet en sociale dialoog essentieel zijn in deze tijd, die gekenmerkt wordt met bedreigingen van ineenstorting van grote economieën. Er wordt een vierdaagse training en workshop over arbeid en overheidsbeleid gehouden. De training wordt verzorgd in het gebouw van het scholingsinstituut van de vakbeweging in Suriname (Sivis) in samenwerking met de Internationale arbeidsorganisatie (ILO). De opening was donderdag.

Kromosoeto zegt dat de bedreigingen die de grote economieën in de wereld treffen, vroeg of laat ook de kleine en nog kwetsbare economieën zullen beïnvloeden. “Onze economische successen en onze nationale economische malaise zijn nog te sterk afhankelijk van wereldmarktprijzen van natuurlijke hulpbronnen. Sterke instituten voor sociaal dialoog op verschillende niveaus zijn essentieel om te geraken tot een breed draagvlak voor verandering in de structuur van de nationale economie. De regering erkent de noodzaak van een bredere betrokkenheid van niet alleen de traditionele sociale partners, maar ook relevante civil society actoren in sociaal dialoog”, zegt de minister.

Winnaars
Volgens de bewindsman zijn er geen verliezers, alleen winnaars als de regering een sterke participatie kan bewerkstelligen van de civil society. Om het belang van dialoog in een breder context te begrijpen, kijkt hij uit naar een enthousiaste participatie van de sociale partners in de grote tripartisme en sociale dialoog sessie die vandaag wordt verzorgd door de ILO deskundigen. “We kijken uit om nieuwe inspiratie en ideeën op te doen bij deze belangrijke topic”, zegt Kromosoeto.

De minister zegt dat de regering ervan uitgaat dat regels die bestemd zijn om de samenleving in te richten, functioneel moeten zijn en daarom ook bekend moeten zijn bij alle betrokken partijen, in het bijzonder werknemers en werkgevers. Hiervoor heeft de regering nu ICT-mogelijkheden tot haar beschikking om op een grotere schaal informatie te verspreiden.

Ondersteuning geven
“Onze wetten stammen soms uit de jaren ’40 en ’60 van de vorige eeuw. Dit betekent niet dat ze geen rol meer hebben te vervullen, integendeel. Nagenoeg onze gehele nationale wetgeving is gebaseerd op ILO-conventies die nog steeds up to date zijn. Maar de werkplek is veranderd, het leiderschap is veranderd en ICT en economische onzekerheid hebben verandering gebracht in productieketens en de manier waarop wij onze afspraken inrichten.”
De minister zegt dat de oudere wetten heel vaak een memorie van toelichting ontberen. ATM is daarom altijd ondersteunend naar elk initiatief dat gericht is op het steeds verteerbaar maken en verspreiden van de arbeidswetgeving.

“We ondersteunen publicaties. We geven heel intensief op dagbasis duidelijke tips aan werknemers en werkgevers. We zijn voorts bezig om “arbeidsrechten en plichten cursussen” in te bouwen in alle nieuwe vakopleidingen die wij starten, gericht op kwetsbare groepen zoals drop-outs, werklozen en laag geschoolde werknemers”. Een van de nieuwe uitdagingen is volgens Kromosoeto, de innovatieve formulering van het werkgelegenheidsbeleid en het in werking houden van flexibele aanpassingsmechanismen.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May