Column: Concacaf Nations League 24/25
09 May, 00:59
foto
Illustratie: concacaf.com


Suriname is bij de loting voor de Concacaf Nations League editie van 2024/25, in een groep met vijf andere landen in groep A van League A. Evenals in groep B die ook zes landen telt, zal elk land op basis van uit en thuis, telkens tegen een ander land, in totaal vier wedstrijden afwerken om te bepalen welke landen als eerste en tweede eindigen in deze groepen. De twee hoogst geplaatste landen zullen in de kwartfinales dan de vier hoogst gerangschikte Concacaf-landen op basis van de vorige jaargang van de Nations League, treffen (Mexico, VSA, Panama en Canada). De groepswedstrijden die volgens het Zwitsers systeem worden afgewerkt, zullen in september en oktober plaatsvinden, maar de match-ups zijn nog niet bekend. In de kwartfinales zullen de landen strijden om een plek in de Gold Cup die in 2025 op het programma staat.

Hoewel de directe tegenstanders nog niet bekend zijn, moet bij de voorbereiding rekening worden gehouden dat Natio aan de lastigste opponenten gekoppeld zou kunnen worden. De voorbereiding moet er dus op gericht zijn, de op papier moeilijkste tegenstander te kunnen weerstaan. Van alle mogelijke tegenstanders zal nu reeds materiaal verzameld moeten worden, zodat na vaststelling van de definitieve tegenstanders, meteen gestart kan worden met de voorbereiding. Het is te hopen dat de selectie uitgaat van de eigen kracht en elke tegenstander naar de juiste waarde schat. Onderschatting is meestal funest, omdat het tijdens de wedstrijd niet eenvoudig is om te herstellen. Verder moeten de spelers niet onnodig bezwaard worden met statistieken, omdat er nu een sterk verbeterde selectie is en de vorm van de dag het verloop bepaalt.

Het is te hopen dat het bestuur van de Surinaamse Voetbal Bond alle voorwaarden om te presteren in orde heeft, zodat Natio geen valse start maakt. Er moeten mogelijkheden gecreëerd worden, zodat de spelers en coaches elkaar leren kennen, op en buiten het veld. In de periode medio juni – medio juli 2024 zullen Europa en Zuid-Amerika en enkele Concacaf-landen respectievelijk het EK en de Copa America afwerken. Zijn er mogelijkheden bekeken om de spelers van Natio die na de WK-kwalificatie wedstrijden van juni reeds bij elkaar zijn, bij elkaar te houden om de cohesie binnen het team te bevorderen? Behoort een trainingskamp of een paar oefenwedstrijden tegen landen die zich evenals Suriname niet geplaatst hebben tot de mogelijkheden? Indien deze uitgelezen kans om te bouwen aan een team, onbenut gelaten wordt, is dat op zijn zachtst uitgedrukt: een gemiste kans.

Een ander aspect waar het bestuur van de SVB aan moet werken is de betrokkenheid van het grotere publiek. Het is bekend dat het leeuwendeel van de spelers niet bekend zijn bij grote delen van het Surinaamse publiek. Wat zal er gedaan worden om de supporters warm te maken voor de te spelen wedstrijden? Over minder dan een maand zal Suriname de gastheer zijn van St. Vincent, maar er valt  nog niets te merken. Er wordt vanuit de moederorganisatie te weinig gecommuniceerd over de nationale selectie, waardoor het lijkt alsof het publiek apathisch geworden is. Het bestuur moet meer doen om de betrokkenheid van het grotere publiek te bevorderen, dan alleen maar de geboortedag van de spelers delen. Er moet een marketing campagne op touw worden gezet om het publiek te enthousiasmeren voor Natio.

Mireille Hoepel

Advertenties

Saturday 13 July
Friday 12 July
Thursday 11 July