Digitaal betaalverkeer nog uitdagend voor Suriname
21 Apr, 10:55
foto


Het streven van de regering om meer invulling te geven aan het online betaalverkeer  is geen makkelijke opgave. De Amerikaanse Ambassadeur in Suriname, Robert Faucher, brak op 16 april 2024  tijdens de workshop Digitale transformatie bij bedrijfsvergunningen, een lans voor ondernemers. Hij stelt de Surinaamse autoriteiten voor om te kijken naar de toegankelijkheid van het digitaal betaalverkeer en de digitale verwerking van zakelijke transacties via een gemoderniseerd banksysteem. Volgens de topdiplomaat ervaren vooral kleine ondernemingen een uitdaging op dit gebied.

De minister van Economische Zaken, Ondernemerschap en Technologische Innovatie, (EZ) Rishma Kuldipsingh, zegt tegen Starnieuws dat zij hierover onlangs gesprekken heeft gevoerd met India. Ze heeft gevraagd naar technische assistentie om eventueel na te gaan in hoeverre dit systeem geïmplementeerd kan worden in Suriname. Het gaat om de Aadhaar kaart. Het is een goed online betalingssysteem dat heel goed werkt zelfs in het verre binnenland.

De Aadhaar kaart  is een 12-cijferige unieke identiteit voor elk Indiaas individu, inclusief kinderen en baby's. Het stelt de uniciteit van elk individu vast op basis van demografische en biometrische informatie. Elk individu krijgt een uniek Aadhaar ID-nummer.
Aadhaar biedt een universele identiteitsinfrastructuur die  gebruikt  kan worden door elke  identiteit gebaseerde toepassing zoals paspoort en bankkaart.

Zo een systeem wil Suriname wel hebben, benadrukt de minister. Volgens de EZ- bewindsvrouw bevinden de gesprekken zich in een initiële fase. Het ligt in de bedoeling dat er meer diepgang moet komen in de gesprekken. Over het plegen van transacties via Paypal en dergelijke mogelijkheden, daar buigen het ministerie van Financiën en Planning en de Centrale Bank van Suriname zich over. Volgens Kuldipsingh kan India ook een belangrijke partner worden in dit specifieke aspect.
Advertenties

Friday 03 May
Thursday 02 May
Wednesday 01 May