Fakkel Parijs 2024 aangestoken in oude Olympia
16 Apr, 22:45
foto
De Griekse actrice Mary Mina, die de rol van Hogepriesteres speelt, draagt de vlam tijdens de ceremonie van het aansteken van de Olympische Vlam voor de Olympische Spelen van Parijs 2024. (Foto: Reuters)


De fakkel voor de Olympische Spelen van Parijs 2024 is vandaag, dinsdag, in het oude Olympia aangestoken tijdens een traditionele ceremonie, waarmee het laatste traject werd gemarkeerd van de zeven jaar durende voorbereidingen voor de start van de Spelen op 26 juli.

De Griekse actrice Mary Mina, die de rol van hogepriesteres speelt, stak de fakkel aan met behulp van een back-upvlam in plaats van een parabolische spiegel die normaal gesproken vanwege bewolkte lucht wordt gebruikt voor de start van een estafette in Griekenland en Frankrijk.

Het hoogtepunt zal zijn het aansteken van de Olympische vlam in de Franse hoofdstad tijdens de openingsceremonie. Parijs zal na 1900 en 1924 voor de derde keer de Olympische Zomerspelen organiseren.

"In deze moeilijke tijden waarin we leven, waarin oorlogen en conflicten toenemen, zijn mensen de haat, de agressie en het negatieve nieuws waarmee ze dag in dag uit worden geconfronteerd beu", zei voorzitter Thomas Bach  van het Internationaal Olympisch Comité (IOC) in zijn toespraak.

"We verlangen naar iets dat ons samenbrengt, iets dat ons verenigt, iets dat ons hoop geeft. De Olympische vlam die we vandaag aansteken is het symbool van deze hoop."

Het IOC heeft de weg vrijgemaakt voor Russische en Wit-Russische atleten om ondanks de aanhoudende oorlog in Oekraïne aan de Olympische Spelen deel te nemen, maar zij zullen dit doen als neutrale atleten zonder nationale vlag of volkslied, een beslissing die Moskou boos maakte.

De Franse president Emmanuel Macron zei vorige week ook dat Rusland gevraagd zou worden om tijdens de Olympische Spelen in Parijs een staakt-het-vuren in Oekraïne in acht te nemen. Het Kremlin zei dat Oekraïne het zou kunnen gebruiken als een kans om zich te hergroeperen en te herbewapenen.

Het opschorten van gewapende conflicten onder een Olympische wapenstilstand tijdens de Spelen was een standaardpraktijk in het oude Griekenland.

Fakkelrelais
De hogepriesteres stak vervolgens de fakkel aan van de eerste loper van de estafette, de Griekse Olympisch roeikampioen Stefanos Ntouskos.

Na een korte run gaf hij de vlam vervolgens door aan Laure Manaudou, de drievoudig Olympische medaillewinnaar van Frankrijk en hoofd van de Olympische fakkeltocht van Parijs, als vertegenwoordiger van de gaststad.

De vlam zal op 26 april officieel worden overgedragen aan de organisatoren van de Spelen van Parijs in het Panathenaeïsche stadion in Athene, de locatie van de eerste moderne Spelen in 1896, na een elfdaagse estafette door Griekenland.

Vervolgens vertrekt het de volgende dag naar Frankrijk aan boord van een driemaster, de 'Belem', waar het op 8 mei in Marseille zal aankomen, waar naar verwachting zo’n 150.000 mensen de ceremonie in de oude haven van de zuidelijke stad zullen bijwonen.

De laatste fakkeldrager in Marseille zal op 9 mei op het dak van het Velodrome-stadion klimmen, aldus de organisatoren.

Marseille, gesticht door de Griekse kolonisten van Phocaea rond 600 voor Christus, zal gastheer zijn van de zeilwedstrijden.

De Franse fakkeltocht duurt 68 dagen en eindigt op 26 juli in Parijs met het aansteken van de Olympische vlam.
Advertenties

Sunday 19 May
Saturday 18 May
Friday 17 May