Rusland: 'Kolossale' overstromingen richting Kurgan
16 Apr, 10:40
foto
Overstromingen hebben gebieden in de regio Orenburg verder naar het westen al verwoest. (Foto: Reuters)


Een "kolossale" hoeveelheid water stroomt richting de Russische stad Kurgan, zei de gouverneur van de regio. Vadim Shumkov zei dat de gezwollen Tobol-rivier en zijn zijrivieren een waterpeil hadden geproduceerd dat twee keer zo hoog was als dat van de laatste grote overstroming in 1994.

Overstromingen van de afgelopen twee weken hebben de evacuatie van tienduizenden mensen uit Noord-Kazachstan en aangrenzende gebieden van Rusland gedwongen. Ze worden veroorzaakt door het snelle smelten van sneeuw en ijs in combinatie met hevige regenval.

Op zijn Telegram-kanaal drong Shumkov er bij iedereen in gebieden die door overstromingen worden bedreigd op aan om hun huizen onmiddellijk te verlaten, aangezien het water naar verwachting wel 11 meter boven normaal zal stijgen. "Dit is niet zomaar een overstroming, het is een echte dreiging!" hij zei.

"Breng daarom kinderen, ouderen, familieleden die beperkt mobiel zijn en buren mee naar een tijdelijk onderkomen of naar vrienden en kennissen. Verzamel documenten en waardevolle spullen."

Kurgan - een stad met meer dan 300.000 inwoners - is de locatie van de militaire fabriek Kurganmashzavod, waarvan de productie onder meer infanteriegevechtsvoertuigen en lichte tanks omvat. Er is door buitenlandse defensiemedia gespeculeerd dat het zich ooit in het overstromingsgebied zou kunnen bevinden.

Mensen in de stad Ishim, verder naar het oosten, zijn ook gevraagd te evacueren vanwege het hoge waterpeil van de gelijknamige rivier.

Petropavl in het noorden van Kazachstan is ook zwaar getroffen door de overstromingen van de rivier de Ishim. Tussen de twee landen stromen een aantal rivieren heen en weer.

Elena Kurzayeva, een 67-jarige gepensioneerde van Petropavl, vertelde zondag aan AFP: "Ik werd gisteren eruit gehaald en binnen 15 minuten was het water binnengekomen."

De waterstanden in zowel de Ishim als de Tobol, die deel uitmaken van het zevende langste Ob-riviersysteem ter wereld, zullen naar verwachting pas op 23 of 24 april hun hoogtepunt bereiken.

De aandacht is verschoven naar de twee rivieren nadat overstromingen in het stroomgebied van de Oeral vorige week een deel van Russisch en Kazachs grondgebied verder naar het westen verwoestten. De overstromingen worden beschreven als de ergste die de regio in 80 jaar hebben getroffen.

In de stad Orenburg stonden huizen in sommige gebieden bijna volledig onder water.

Een week eerder werd de stad Orsk zwaar getroffen nadat een dam barstte en waren er zeldzame publieke protesten over de manier waarop ambtenaren met de overstromingen omgingen.

De Russische minister van Noodsituaties Alexander Kurenkov, die het gebied bezoekt, heeft de inwoners van Orsk verzekerd dat ze compensatie zullen krijgen.
Advertenties