Afghanistan: Minstens 33 doden bij overstromingen
15 Apr, 06:50
foto
Afghanen zitten bovenop militaire voertuigen, terwijl ze door een overstroomd gebied in de provincie Kandahar rijden. (Foto: AFP)


Volgens de afdeling rampenbeheersing van de regering, zijn in drie dagen tijd door zware regenval en plotselinge overstromingen in Afghanistan minstens 33 mensen om het leven gekomen. "Vanaf vrijdag waren er vanwege de regen plotselinge overstromingen die grote menselijke en financiële verliezen veroorzaakten", zei afdelingswoordvoerder Janan Sayeq zondag.

"Uit de primaire informatie blijkt dat bij de overstromingen helaas 33 mensen de dood vonden en 27 mensen gewond raakten."

De meeste slachtoffers vielen door het instorten van daken, aangezien ongeveer 600 huizen beschadigd of vernield waren. Bovendien zijn 200 dieren omgekomen, is bijna 600 kilometer aan wegen vernield en is ongeveer 800 hectare landbouwgrond 'weggespoeld', voegde de woordvoerder eraan toe.

Twintig van de 34 provincies van het land werden geteisterd door de zware regenval, die volgde op een ongewoon droog winterseizoen dat het terrein uitdroogde en boeren dwong het planten uit te stellen.

West-Farah, Herat, zuidelijk Zabul en Kandahar behoren tot de provincies die de meeste schade hebben geleden, zei Sayeq.

De autoriteiten hebben gewaarschuwd dat er de komende dagen meer regen wordt verwacht in de meeste provincies van Afghanistan.

Sinds de Taliban in 2021 weer aan de macht kwamen, is de stroom buitenlandse hulp naar het verarmde land drastisch afgenomen, waardoor de hulpverlening bij natuurrampen wordt belemmerd.

Minstens 25 mensen kwamen om bij een aardverschuiving na hevige sneeuwval in het oosten van Afghanistan in februari, terwijl ongeveer 60 mensen omkwamen bij een drie weken durende regenbui die eindigde in maart.

De Verenigde Naties waarschuwde vorig jaar dat "Afghanistan grote schommelingen ervaart in extreme weersomstandigheden".

Wetenschappers zeggen dat barre weerpatronen worden aangewakkerd door de opwarming van de aarde. Na vier decennia van oorlog, behoort Afghanistan tot de landen die het minst voorbereid zijn op de klimaatverandering.
Advertenties