VS zegt Israël dat ze 'goed moeten nadenken' over reactie Iran
14 Apr, 17:18
foto
Israëlische en Amerikaanse vliegtuigen en luchtverdedigingssystemen schoten 99% van de door Iran gelanceerde drones neer. (Foto: Reuters)


Joe Biden heeft Israël "heel duidelijk gemaakt" dat hij hoopt de spanningen na de aanval van Iran te kunnen de-escaleren, aldus hoge regeringsfunctionarissen. Er werden vannacht meer dan 300 drones en raketten op Israël afgevuurd, wat volgens Iran een reactie was op een aanval van 1 april op zijn consulaat in Syrië.

Bijna alle wapens werden neergeschoten door Israëlische, Amerikaanse en geallieerde troepen voordat ze hun doelen bereikten.

Ambtenaren zeggen dat de VS niet zal deelnemen aan enige Israëlische reactie.

Een hoge regeringsfunctionaris zei zondag tegen verslaggevers dat Biden tegen de Israëlische premier Benjamin Netanyahu zei dat hij "zeer zorgvuldig en strategisch moest nadenken" over zijn reactie op de aanval.

De functionaris voegde eraan toe dat de regering-Biden gelooft dat Israël 'er het beste van heeft gekregen' in de uitwisseling, die begon toen hoge Iraanse militaire commandanten werden vermoord in een Iraans consulair gebouw in Syrië.

Ongeveer 99% van de raketten, drones en kruisraketten die tijdens de vergeldingsoperatie van Iran werden gelanceerd, werden neergeschoten of onderschept – wat Amerikaanse functionarissen beschouwen als een teken van Israëlische militaire superioriteit over Iran.

Amerikaanse vliegtuigen en marineschepen schoten tientallen Iraanse projectielen neer toen de aanval plaatsvond. Ongeveer zeventig drones en verschillende ballistische raketten werden boven Irak neergehaald door Amerikaanse schepen of door luchtverdedigingstroepen.

Er vond een gesprek plaats tussen Biden en Netanyahu in een tijd "van verhoogde emotie" vlak na de aanval, waarbij ongeveer 100 ballistische raketten tegelijkertijd richting Israël vlogen.

Tijdens het telefoongesprek hadden de twee leiders een discussie "over hoe we de zaken kunnen vertragen en nadenken over dingen", waarbij Biden benadrukte dat Israël "er het beste van heeft gekregen".

De functionaris weigerde echter te zeggen of het Witte Huis waarschuwde voor een significante reactie, en zei alleen dat "het een berekening is die de Israëli's moeten maken".

In een reeks televisieoptredens op Amerikaanse netwerken eerder op de dag zei nationale veiligheidswoordvoerder John Kirby herhaaldelijk dat de VS Israël duidelijk heeft gemaakt dat het een breder conflict wil vermijden.

De hogere regering zei dat dezelfde boodschap via diplomatieke kanalen naar Iran is gestuurd.

Zowel Kirby als de functionaris zeiden dat de VS Israël zouden blijven verdedigen, maar Washington heeft deelname aan een Israëlische reactie uitgesloten.

Het standpunt heeft geleid tot kritiek van sommige Amerikaanse wetgevers en voormalige functionarissen van beide kanten van het politieke spectrum.

De Republikeinse senator Marco Rubio bekritiseerde bijvoorbeeld de regering omdat ze Israël had verteld "de overwinning te pakken".

"Ze weten dat Israël gaat reageren. Ze weten dit zeker", zei hij tegen CNN. "Dus waarom zou het Witte Huis het lekken?...Dus als Israël reageert, kan het Witte Huis zeggen: 'we hebben hen gezegd het niet te doen'."

De Republikeinse vertegenwoordiger van Ohio, Mike Turner, zei dat Kirby's opmerkingen over de-escalatie van het conflict "verkeerd" waren. "Het escaleert al en de regering moet reageren", zei hij tegen NBC.

In de nasleep van de aanval van Iran op Israël zei Mike Johnson, de voorzitter van het Huis van Afgevaardigden, dat het orgaan "opnieuw zal proberen" militaire hulp aan Israël te geven.

Eerdere pogingen om meer hulp naar Israël te sturen zijn tot stilstand gekomen door de oproep van de Democraten dat het hulppakket ook hulp aan Taiwan en Oekraïne zou omvatten.

Mick Mulroy, voormalig vice-secretaris van Defensie voor het Midden-Oosten, zei tegen de BBC dat de hulp aan Israël "zonder uitstel" moet worden goedgekeurd.

"Als de Amerikaanse veiligheidshulp er niet was geweest, zouden we te maken kunnen krijgen met een grote regionale oorlog", zei hij. "Deze aanvulling en die voor Oekraïne en Taiwan zijn in ons belang voor de nationale veiligheid. Het is geen liefdadigheid. Het maakt deel uit van de Amerikaanse nationale defensie."
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April