President spreekt toppers van Chinese conglomeraten
14 Apr, 07:13
foto
President Chan Santokhi in gesprek met topper van de China Communications Construction Company.


Met diverse grote Chinese bedrijven en conglomeraten heeft president Chan Santokhi gesprekken gevoerd. De ontmoetingen waren met bedrijven die geïnteresseerd zijn om te investeren in Suriname. Er wordt hierbij gedacht aan investeringen in de mijnbouw, agrarische sector, infrastructuur- met name weginfrastructuur en andere bouwkundige werken-, technologieoverdracht, energie, scheepvaart, transport, olie en gas.

Op de eerste dag na aankomst in China, op 11 april, heeft president Santokhi reeds overleg gehad met Chen Jinghe, de CEO van Zijin Mining, Dit bedrijf is een van de grootste mijnbedrijven in de wereld. Het bedrijf is actief in Suriname sinds het overkopen van Iamgold-operaties. Het bedrijf mijnt diverse mineralen waaronder goud. De CEO heeft aangegeven de operaties in Suriname te willen uitbreiden. Dit wordt door de president in overweging genomen.

Na de formele en constructieve ontmoetingen met de Chinese regering werden de handelsgesprekken door president Santokhi voortgezet op 13 april, meldt de Communicatiedienst Suriname. Er zijn bezoeken afgelegd aan de hoofdkantoren van de CITIC Group en China Communications Construction Company (CCCC). De gesprekken met CITIC, een van de grootste Chinese conglomeraten, richtte zich op voedselveiligheid, de agrarische sector, retail en telecommunicatie. President Santokhi werd ontvangen door CITIC Group voorzitter Chang Zhenming.

Oriëntatie bij conglomeraat CITIC.

Er werd gesproken over investeringsmogelijkheden in diverse sectoren in Suriname. Het ligt in de bedoeling dat een top delegatie van CITIC Suriname zal aandoen in de komende weken om concreet voort te bouwen op de gevoerde gesprekken. Tijdens het bezoek aan CCCC werd door Wang Tongzhou, voorzitter van het bedrijf, ook de intentie kenbaar gemaakt aan president Santokhi om te investeren in Suriname. CCCC is het moederbedrijf van de China Road & Bridge Corporation (CRBC) welke een van de twee bedrijven is waarmee verder wordt gepraat over de bouw en financiering van de brug over de Corantijn Rivier. CRBC is reeds actief in Suriname met onder andere de renovatie van de brug bij de Saramaccadoorsteek in partnerschap met Surinaamse bedrijven.

President Santokhi ontving nog een vijftal bedrijven waaronder CHINALCO - China Aluminum Corporation-, China Railway Construction Corporation, SINOPHARM, Beijing Construction Engineering Group en Power China. Onder andere werd er interesse getoond in het voornemen van de regering om de bauxietindustrie op te zetten in West-Suriname. 

Het doel van de gesprekken is dan ook om de interesse van de bedrijven om te zetten in concrete investeringen. In het proces van de verdere gezondmaking van de economie van Suriname zal de regering de bedrijven aanmoedigen om samen te werken met Surinaamse partnerbedrijven. President Santokhi zal samen met zijn delegatie de handelsbesprekingen voortzetten in Dalian en Shenzen, de hoofdkwartieren van de in Suriname actieve Dalian en de IT-bedrijven Huawei en Tencent.
Advertenties