Iran begint vergeldingsaanval, sirenes en ontploffingen in Israël
14 Apr, 03:06
foto
Een antiraketsysteem treedt in werking nadat Iran drones en raketten richting Israël heeft gelanceerd, gezien vanuit Ashkelon, Israël . (Foto: Reuters)


Iran lanceerde zaterdag laat een zwerm explosieve drones en vuurde raketten af op Israël tijdens zijn allereerste directe aanval op Israëlisch grondgebied, waarbij het een grote escalatie riskeerde toen de Verenigde Staten Israël 'ijzersterke' steun beloofde.

Sirenes loeiden en Reuters-journalisten in Israël zeiden dat ze in de verte zware plofjes en knallen hoorden van wat lokale media luchtonderscheppingen van explosieve drones noemden. Volgens de ambulancedienst raakte een 10-jarige jongen ernstig gewond.

Het Israëlische leger zei dat er meer dan 100 drones vanuit Iran zijn gelanceerd, waarbij veiligheidsbronnen in Irak en Jordanië tientallen drones boven hun hoofd hebben zien vliegen. Amerikaanse functionarissen zeggen dat het Amerikaanse leger er enkele heeft neergeschoten.

Het Israëlische Channel 12 TV citeerde een niet bij naam genoemde Israëlische functionaris die zei dat er een "significante reactie" op de aanval zou komen.

Het Iraanse staatspersbureau citeerde een bron die zei dat het Iraanse leger ook een golf ballistische raketten had gelanceerd. Het Israëlische leger zei ook dat er raketten waren afgevuurd, maar er was geen onmiddellijke melding van deze aanvallen in Israël.

Iran heeft vergelding gezworen voor wat het een Israëlische aanval op zijn consulaat in Damascus op 1 april noemde, waarbij zeven officieren van de Garde, waaronder twee hoge commandanten, om het leven kwamen. Teheran zei dat de aanval een straf was voor 'Israëlische misdaden'. Israël heeft de verantwoordelijkheid voor de aanval op het consulaat noch bevestigd, noch ontkend.

"Mocht het Israëlische regime nog een fout maken, dan zal de reactie van Iran aanzienlijk ernstiger zijn", aldus de Iraanse missie bij de Verenigde Naties, die de VS waarschuwde "weg te blijven". Het zei echter ook dat Iran "de zaak nu als afgehandeld beschouwt".

De Amerikaanse president Joe Biden, die Iran vrijdag had gewaarschuwd voor een aanval, onderbrak een bezoek aan zijn thuisstaat Delaware om nationale veiligheidsadviseurs te ontmoeten in de Situation Room van het Witte Huis, zei een functionaris. Hij beloofde aan de zijde van Israël te staan.

De Gaza-oorlog tussen Israël en Hamas, die nu de zevende maand ingaat, heeft de spanningen in de regio doen toenemen, zich uitbreidend naar de fronten met Libanon en Syrië en langeafstandsvuur op Israëlische doelen tot zelfs Jemen en Irak.

Het Britse maritieme beveiligingsbedrijf Ambrey zei in een verklaring dat drones naar verluidt ook tegen Israël zijn gelanceerd door de Jemenitische, aan Iran verbonden Houthi-groep.

Deze botsingen dreigen nu uit te monden in een direct open conflict, waarbij Iran en zijn regionale bondgenoten het opnemen tegen Israël en zijn belangrijkste aanhanger de Verenigde Staten, terwijl de regionale macht Egypte aandringt op "de uiterste terughoudendheid".

Hoewel Israël en Iran al tientallen jaren bittere vijanden zijn, heeft hun lange vete zich grotendeels ontvouwd via proxy's of door elkaars strijdkrachten aan te vallen die in derde landen opereren.

Amerikaanse en Britse gevechtsvliegtuigen waren betrokken bij het neerschieten van drones op weg naar Israël boven het grensgebied tussen Irak en Syrië, zo meldde Channel 12. Drie Amerikaanse functionarissen zeiden dat het Amerikaanse leger dronevliegtuigen had neergeschoten zonder te zeggen hoeveel.

Escalatie

"Dit is een ernstige en gevaarlijke escalatie. Onze defensieve en offensieve capaciteiten bevinden zich op het hoogste niveau van paraatheid voor deze grootschalige aanval vanuit Iran", zei de Israëlische militaire woordvoerder admiraal Daniel Hagari.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu, wiens officiële vliegtuig kort na het begin van de aanval vertrok, riep het oorlogskabinet bijeen op een militair hoofdkwartier in Tel Aviv, aldus zijn kantoor.

Het Israëlische leger zei dat sirenes zouden klinken in alle bedreigde gebieden en dat de verdediging klaar was om de drones aan te pakken, die volgens hen "explosief" waren. "We zijn eraan gewend dat we ongeveer 20 seconden de tijd hebben om schuilplaatsen te bereiken als er raketten binnenkomen. Hier komt de waarschuwing uren van tevoren. Het verhoogt uiteraard het angstniveau onder het Israëlische publiek", zegt Nir Dvori, een correspondent van Channel 12 TV. sociale media.

Het Israëlische leger heeft de bewoners van de door Israël bezette Golanhoogten opgedragen dicht bij schuilkelders te blijven, waardoor het gebied stand-by wordt gezet voor mogelijke gevolgen van drone-aanvallen.

Israël en Libanon zeiden zaterdagavond dat ze hun luchtruim sloten. Jordanië, dat tussen Iran en Israël ligt, had de luchtverdediging gereedgemaakt om elke drone of raket te onderscheppen die zijn grondgebied schond, zeiden twee regionale veiligheidsbronnen.

Inwoners van verschillende Jordaanse steden zeiden dat ze zware luchtactiviteit hoorden.
Syrië, een bondgenoot van Iran, zei dat het zijn grond-luchtverdedigingssystemen rond de hoofdstad en grote bases in hoge staat van paraatheid heeft gebracht, zeiden legerbronnen daar.

Veroordeling

Israël zet zich sinds vorige week schrap voor een Iraanse reactie op de aanval op het consulaat in Damascus, toen de Iraanse Opperste Leider Ayatollah Ali Khamenei zei dat Israël "gestraft moet worden en dat ook zal doen" voor een operatie die hij gelijkwaardig noemde aan een aanval op Iraans grondgebied.

Biden zei vrijdag dat zijn enige boodschap aan Iran "Niet doen" was, maar voegde eraan toe dat "we toegewijd zijn aan de verdediging van Israël."

De belangrijkste bondgenoot van Iran in de regio, de Libanese sjiitische groep Hezbollah, die vuurgevechten heeft met Israël sinds het begin van de Gaza-oorlog op 7 oktober, zei zondag vroeg dat het raketten had afgevuurd op een Israëlische basis.

Eerder op zaterdag meldde het Iraanse staatspersbureau IRNA dat een helikopter van de Guards aan boord was gegaan en de onder Portugese vlag varende MSC Aries naar Iraanse wateren had gebracht. MSC, die de Aries exploiteert, bevestigde dat Iran het schip in beslag had genomen en zei dat het “samenwerkt met de relevante autoriteiten” voor de veilige terugkeer en het welzijn van de 25 bemanningsleden.

MSC huurt de Aries van Gortal Shipping, een dochteronderneming van Zodiac Maritime, aldus Zodiac in een verklaring, eraan toevoegend dat MSC verantwoordelijk is voor alle activiteiten van het schip. Zodiac is gedeeltelijk eigendom van  de Israelische zakenman Eyal Ofer.

De minister van Buitenlandse Zaken van Israel, Katz, beschuldigde Iran van piraterij.
Advertenties