Somohardjo wil halaal politiek; Brunswijk ondersteunt
10 Apr, 12:43
foto
Duizenden gelovige moslims vanmorgen op het Onafhankelijkheidsplein. Met het gezamenlijke Ied-gebed is de vastenperiode van een maand beëindigd. (Foto's: René Gompers)


Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken wil dat er voortaan halaal politiek wordt gevoerd: geen leugens en geen mooie woorden meer maar werkelijk doen wat het volk is beloofd. Waarnemend president Ronnie Brunswijk -die in de regen de menigte heeft toegesproken- is het daar helemaal mee eens. Tijdens het gezamenlijke Ied gebed op het Onafhankelijkheidsplein, is er ook veel aandacht besteed aan de situatie in Gaza. Naast de gewone collecte is er apart geld opgehaald voor de geloofsgenoten in het oorlogsgebied.

Met het gezamenlijke gebed op het Plein is de vastenmaand afgesloten. Er is gebeden voor het land, het volk en de leiders. Er is daarnaast  geroepen voor inzicht en leiding door de wirwar van valse berichten met name op social media en om niet te bezondigen aan het verspreiden van die schadelijke onwaarheden. Ook zijn de geloofsgenoten in Gaza met gebed bedacht en een speciale collecte.

Somohardjo merkt op: "De onwil en de onmacht van de wereld om de inhumanitaire behandeling van onze Palestijnse broeders en zusters stop te zetten, laat zien dat de wereld haar humanitaire bewustzijn aan het verliezen is. Desondanks geloof ik dat onze geweten het nooit zal toelaten dat mensen als dieren worden behandeld." Hij roept om ondanks alles kracht te blijven putten bij de Almachtige.

Minister Bronto Somohardjo spreekt de menigte toe.

De bewindsman wil dat politiek anders uitgevoerd wordt, het moet voortaan halaal gebeuren. Met daden moet getoond worden dat de mens centraal staat. "Mooie woorden zijn niet meer genoeg. Daarom, vanuit mijn benadering wil ik onze politiekvoering ook halaal maken. Halaal politiek betekent dat de mens -het hoogste schepsel op aarde- centraal staat. Halaal politiek betekent geen valse beloftes meer, geen leugens meer. Halaal politiek betekent doe wat je zegt voor het volk en zeg wat je doet voor het volk."

Waarnemend president Brunswijk ziet een halaal politiek wel zitten: "Zo moet het zijn.  Je kan niet iemand iets gaan beloven en het niet waarmaken. Als ik iets beloof dan moet ik het kunnen nakomen."

Eerder op de dag tijdens de toespraken dreigde het te regenen. De zon was toen nog erg fel. Te midden van Brunswijks toespraak viel de regen met bakken neer. Hij gaf aan onder de indruk te zijn van het maandenlange strenge vasten en de getoonde eenheid die zich in een massaal gezamenlijk gebed heeft gemanifesteerd. Brunswijk is net als de gelovigen niet weggelopen en heeft zijn toespraak afgemaakt: "Ied Mubarak."
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April