Somohardjo: Vrede en saamhorigheid uitdiepen
09 Apr, 22:25
foto
Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken


Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken heeft namens president Chan Santokhi de Ied-boodschap uitgesproken. Hij sprak de hoop uit dat deze Ied viering, de gemeenschap zal inspireren om de vrede en saamhorigheid verder uit te diepen.

Landgenoten! Broeders en zusters,

Assalaamu alaikum wa rochmatulloohi wa barokaatuh
Moge de vrede, genade en zegeningen van de Almachtige met u zijn.

Volgaarne richt ik mij, aan de vooravond van de nationale vrije dag in verband met Ied-ul-Fitr,  tot u, namens de president van de Republiek Suriname. Onze moslim broeders en zusters, en vele andere Surinamers die met hen de vreugde delen, maken zich op om dit mooi afsluitingsfeest samen te vieren.

Het Ied-ul-Fitre feest markeert het einde van de vastenmaand Ramadan. In deze maand hebben ruim 2 miljard moslims wereldwijd dagelijks gevast vanaf de ochtendschemering tot zonsondergang om zodoende de genade en het welbehagen van de Almachtige te kunnen verkrijgen. De nachten werden tot leven gebracht door het verrichten van de gezamenlijke gebeden in de verschillende moskeeën, waarbij werd gebeden voor land en volk, maar ook voor eenieder in de wereld die het moeilijk heeft, zoals de broeders en zusters in Palestina.

Voor de moslims is de maand Ramadan een maand van geduld, doorzetting en standvastigheid. Behalve het zich onthouden van eten en drinken, dient de moslim tijdens het vasten zich ook in te zetten om alles na te laten dat afkeurenswaardig is. Hij dient daarbij, in de eerste plaats, te letten op zichzelf, vervolgens zijn gezin, zijn familieleden, de andere medemensen en alle andere schepselen.
       
Tijdens de maand Ramadan wordt de Almachtige in alle oprechtheid en op intensieve wijze gesmeekt om vergiffenis voor de zonden die men, bewust of onbewust, heeft begaan. De ware gelovige komt tevoorschijn uit deze maand als een herboren mens, gevuld met goede intenties en positieve initiatieven, die hem in staat stellen verbetering en vooruitgang te brengen in zijn dagelijkse omgeving.

Het vasten als middel om zowel lichamelijke als geestelijke versterking te verkrijgen is, sedert het bestaan van de mensheid, bekend. Door het vasten leert men zichzelf te beheersen. Het beheersen van de dierlijke begeerten en het wegwerken van alle vormen van immoreel gedrag behoren tot de resultaten van het vasten.

In de vastenmaand worden prijzenswaardige eigenschappen zoals liefdadigheid, broederschap, naastenliefde en medeleven in praktijk gebracht. Door het gevoel van honger en dorst, beseft de vastende wat het is om dagelijks geen eten en drinken te hebben. De solidariteit met de medemens wordt hierdoor aangeleerd in de vastenmaand.

Landgenoten! Broeders en zusters!
Het weder samenvallen van de vasten periode van moslims met die van christenen en hindoes, creëert een zekere mate van saamhorigheid tussen Surinamers met verschillende religies. Het is deze bromki dyari die ons land zo uniek maakt in de wereld. Alleen al voor dit aspect moeten wij als burgers van dit mooi land heel dankbaar moeten.

Deze periode biedt ons, ondanks de verschillende geloofsovertuigingen, een goede basis om te werken aan de geestelijke en morele verheffing van het Surinaamse volk. Want het is een duidelijk bewijs dat verschil in overtuiging geen hindernis mag zijn om als één volk in vrede en harmonie met elkaar te leven.
       
Landgenoten!
Aan het eind van deze Ied-ul-Fitre boodschap spreek ik de hoop uit, dat deze Ied viering, de totale Surinaamse gemeenschap zal inspireren om onze vrede en saamhorigheid verder uit te diepen. Laten wij het goede en al hetgeen leidt naar het goede, behouden. En het slechte en alles dat leidt naar het slechte, nalaten.
       
Ik wens u, namens de totale regering van de Republiek Suriname: Ied-Mubarak.   

Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April