Haïti rondt deal af voor vormen ​​overgangsraad
09 Apr, 14:15
foto
Mensen zoeken dekking voor geweervuur ​​nabij het Nationaal Paleis in Port-au-Prince, Haïti, op 21 maart 2024.
(Foto: Reuters)


De Haïtiaanse leiders hebben een deal gesloten voor een tijdelijke regering om hun Caribische natie uit de door bendes gevoede chaos te loodsen, maar de details moeten eerst worden goedgekeurd door de vertrekkende autoriteiten, bevestigde AFP maandag.

Leden van de transitieraad stuurden hun plan zondag laat naar het regionale Caribische orgaan Caricom.

Het akkoord richt een raad in van negen leden – zeven stemgerechtigde leden en twee waarnemers – die politieke partijen, de particuliere sector en het maatschappelijk middenveld vertegenwoordigt, die de weg zal vrijmaken voor presidentsverkiezingen begin 2026.

Het mandaat "eindigt op 7 februari 2026", aldus de overeenkomst die AFP maandag heeft gezien.

De nieuwe autoriteiten van het verarmde land zullen de vertrekkende premier Ariel Henry vervangen, die op 11 maart zijn ontslag aankondigde nadat Haïti verwikkeld was in dodelijk bendegeweld.

Een politieke functionaris zei dat het akkoord zondag laat aan Caricom werd gepresenteerd, dat een belangrijke rol heeft gespeeld bij de onderhandelingen over de laatste crisis van het eiland.

Een laatste stap wacht: de formele goedkeuring en aanvaarding van de deal door de aftredende regering van Haïti.

De eerste taak van de raad zal zijn om een ​​premier te kiezen die, in samenwerking met het negenkoppige team, een regering zal vormen die belast is met het leiden van het land totdat er "democratische, vrije en geloofwaardige verkiezingen" kunnen worden gehouden, aldus de overeenkomst.

Leden van de raad of de binnenkort te vormen regering mogen zich niet kandidaat stellen voor de verkiezingen.

Haïti heeft jarenlang te lijden gehad van politieke instabiliteit en misdaad, en sinds 2016 zijn er geen verkiezingen meer gehouden.

De situatie is verslechterd sinds eind februari, toen gewapende bendes politiebureaus, gevangenissen en overheidshoofdkwartieren aanvielen en de sluiting van de haven en de luchthaven dwongen in een golf van anti-Henry-geweld.

Nu de luchthaven van Port-au-Prince gesloten is, kan de premier niet meer naar het land terugkeren sinds hij naar Kenia reisde om de leiding van Nairobi veilig te stellen in een internationale veiligheidsmissie naar Haïti, gesponsord door de Verenigde Naties.

De doorbraak van het weekend volgt op onderhandelingen om Henry op te volgen, die zijn uitgesteld door interne meningsverschillen en juridische ruzies.

Caricom zal nu het akkoord – en een decreet dat de inwerkingtreding ervan bevestigt – moeten doorgeven aan de vertrekkende Henry-regering om de investering van de nieuwe raad te bevestigen.

Het overgangsorgaan stelt drie prioriteiten vast: "veiligheid, constitutionele en institutionele hervormingen, en verkiezingen."

Het akkoord kondigt de oprichting aan van een nationale veiligheidsraad van Haïtiaanse experts die toezicht zal houden op overeenkomsten over internationale veiligheidshulp, inclusief de uitzending van de door de VN gesteunde missie.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April