Ramadhin bekritiseert journalist over berichten rond dood baby
09 Apr, 00:00
foto
Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid uitte zondag kritiek op berichtgeving rond de dood van een baby. Rechts journalist Naomi Hoever. (Foto's: René Gompers)


Minister Amar Ramadhin van Volksgezondheid benadrukt dat in het geval waarbij een baby binnen 24 uren na een vaccinatie is overleden, onderzoek heeft uitgewezen dat er niets mis is geweest met het vaccin. Hij merkt op dat rapportages op social media niet gezien moeten worden als officiële klachten en dat de journalist Naomi Hoever de moeder had moeten begeleiden bij het indienen van een officiële klacht. Hoever kaatst de bal terug: “De minister moet de journalisten de les niet lezen, maar zijn eigen ministerie eerst op orde brengen. De instituten werken niet. De minister en de overheid moeten begrijpen dat mensen stappen naar de media om antwoorden te krijgen op vragen die ze van de instituten moeten krijgen.”

Ramadhin heeft zich bij de opening van een gezondheidsbeurs in de IMS Mall zondag, gestoord aan de manier waarop het nieuws over de baby door De Snelle Pen is gebracht. Hij stelt dat in de berichtgeving al was geconcludeerd dat het kind door de vaccinatie is overleden, zonder dat de instanties eerst gehoord waren en zonder bevestiging van (medisch) onderzoek.

“Recent is er iets bij een RGD kliniek gebeurd waarbij een kindje is overleden na te zijn gevaccineerd...zo wordt het gebracht,” haalde de bewindsman tijdens zijn toespraak aan. “Dan zien we een ontwikkeling die me zorgen baart: dat er geen hoor en wederhoor wordt toegepast en dat we als pers zaken de wereld inspuiten alsof er al onderzoek is geweest en alsof de oorzaak van het overlijden van het kindje al is vastgesteld. Zonder hoor en wederhoor. We moeten voorzichtig zijn met deze informatie en heel strikt te werk gaan als het gaat om de oorzaak van het overlijden van een baby. Het is jammer.”

Hoever reageert: “Ik heb nergens een conclusie getrokken. De berichten staan er nog. Ik heb mijn plicht gedaan om die mevrouw aan te horen en die informatie te delen met grote delen van de samenleving.” Het ministerie zal binnenkort de samenleving informeren over waar men klachten over de medische diensten kan doen. Ramadhin legt uit dat burgers terecht kunnen bij de klachtencommissie van de betreffende instelling, de directie van de betreffende instelling, de directeur van Volksgezondheid die de geneeskundig inspecteur is over het hele land, het medische tuchtcollege en bij de rechter.

Ramadhin merkt op: “Wat we merken in deze kwestie -ik ben behoorlijk teleurgesteld in de aanpak van zeker 1 journalist- is dat men op social media komt met de berichtgeving en er gevoeglijk vanuit wordt gegaan dat alles wat op social media geplaatst wordt, ook inderdaad door het ministerie gezien wordt als een (officiële) rapportage of een klacht. Dat is een verkeerde handeling. Die media moeten weten dat als mensen met een klacht komen ze ook moeten helpen/begeleiden in het proces om een rapportage of klacht in te dienen bij de instanties. Dan kunnen we die zaak oppakken.”

Hoever: “Wie zou die officiële klacht moeten doen? Niet de media, niet de journalist. De moeder zou dat doen. Ze weet niet waar dat moet. Het is niet aan de journalist gelegen om dat aan de burgers bij te brengen. Het geeft aan dat de informatievoorziening vanuit de overheid naar de burgers toe, te wensen overlaat. De moeder is in het ongewisse gelaten en is ternauwernood naar de media gestapt.”

Hoever deelt mee dat na het overlijden van de baby de moeder naar RGD is geweest om te melden dat het overlijden is gebeurd na de vaccinatie: “Ze hebben niets gedaan met die informatie. De informatie zou het ministerie moeten hebben gehad van die RGD poli en niet via een journalist en social media.”

De bewindsman weet niet of de baby is onderzocht. Het is ook niet zo dat bij twijfelgevallen er standaard een autopsie wordt gelast, geeft hij aan: “Dat is eigenlijk ook precies de reden waarom je iets moet rapporteren. Want ik kan niet thuis bij u komen en zeggen dat omdat ik op social media iets heb gezien ga ik nu een oproep doen om obductie te laten verrichten in opdracht van het Openbaar Ministerie of wat. U moet een rapportage doen.” Het ministerie is niet de hele dag op social media, geeft hij aan.

“Frappant,” reageert Hoever. “De dag waarop het kindje is begraven heb ik de minister geappt om te vragen of hij op de hoogte is van wat er is gebeurd. Hij heeft geantwoord met 'goedemorgen.' Ik heb toen 2 andere vragen die ik aan hem heb gesteld, ook op Facebook geplaatst. Binnen een minuut appte hij terug om te vragen waarom ik die 2 vragen op social media heb gezet. Dus als de minister zegt dat ze niet op social media bezig zijn...ik zal niet zeggen dat hij jokt...hij spreekt bezijden de waarheid.”

Er is ondertussen een onderzoek geweest over de protocollen rond het vaccineren en de vaccinatie zelf, alles schijnt in orde te zijn. Er is vastgesteld dat “de voorradige partij vaccin niet vervallen is en het vaccin verantwoord opgeslagen wordt.” Er is niet gemeld of ook de gebruikte badge van die bewuste dag en handelingen van betrokken personeel zijn onderzocht. Meegedeeld is, dat de moeder ook is gehoord. Hoever geeft aan dat er wel contact is gemaakt met de moeder, maar dat niemand van de autoriteiten haar nader gesproken heeft over de kwestie.

Hoever: “Het onderzoek is gekomen, nadat het kindje is begraven. Er is geen autopsie geweest. Men geeft aan dat er geen verband is tussen de dood en het vaccin. Laat Volksgezondheid aantonen dat het werkelijk zo is, laat de samenleving weten dat het werkelijk zo is. Men gelooft het niet. Het zou pas geloofwaardig zijn als ze het onderzoek hadden gedaan voor het kind was begraven. De moeder heeft te horen gekregen dat als ze onderzoek wil voordat het kind wordt begraven, ze zelf voor de kosten moest opdraaien.”

“Beleidsmakers of regeringsfunctionarissen moeten niet proberen journalisten de les te lezen,” zegt Hoever. “Ramadhin moet niet denken dat hij een college journalistiek gaat verzorgen. Dat kan hij doen op de medische faculteit. Ik roep hem op om de gezondheidssector te ordenen in plaats van journalisten de les te willen lezen. Laat hij de gezondheidszorg ordenen, zodat burgers niet meer in het ongewisse zijn en weten waar en tot wie ze zich moeten wenden als zich erge dingen hebben voorgedaan in de gezondheidszorg.”

Hoever geeft aan dat de moeder ondertussen naar de politie is gestapt “zodat de inspecteur de informatie ook heeft over het overlijden van haar kind de vorige week.” Wat de moeder ook erg steekt is dat niemand van de autoriteiten zich laat zien of horen bij haar. Ze wil wel nog graag een gesprek met de minister hebben.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April