Veel belangstelling voor emigratie en ondernemerschap Suriname
08 Apr, 22:30
foto
Suriname was prominent aanwezig op de Internationale Immigratiebeurs die in Houten (Utrecht) is gehouden het afgelopen weekend.


Het afgelopen weekend werd de Internationale Emigratiebeurs 2024 gehouden. Deze jaarlijkse beurs in de Expo Houten (Nederland) richt zich volledig op mensen met emigratieplannen. Er was ook een stand van Suriname die drukbezocht was. De aanwezige bedrijven, organisaties en vertegenwoordigers van en voor Suriname waren: Buro Cite, Caribe Building Systems, Zorg College Suriname, Suriname Energy Chamber, Consulaat Suriname, SLM, Ondernemershuis Paramaribo, Beta Group en Alembo. De rode draad: de Oil en Gas economie en local content.

De stand van Suriname was op de begane grond en de zaal met presentatie op de 1e etage, te bereiken via een trap of lift. Robby Makka, hoofdinleider over economie en financiën zette de toon informeel neer: de weg naar Suriname kent geen lift, maar een trap, met olie en gas pakken we de lift”. Makka legde aan de deelnemers uit, de 16 fondsen die Suriname kent. “Suriname zullen we ontwikkelen met visie, strategie en ondernemerschap, want we hebben een toekomst: miljarden uit oliekust Suriname en er is kassa op zee. Laat ons Suriname, Staatsolie en directeur Jagessar alle ondersteuning bieden, ook vanuit Diaspora”, riep de inleider op. 

Makka gaf in 20 slides een macro-economische beschouwing van de herstelmaatregelen van Suriname en analyseerde dat er sprake is van onderbouwde economische stabiliteit. Hij benadrukte hierbij de olie- en gasontwikkeling. Ook de ondernemers die op deze dagen aan het woord kwamen zoals o.a. Frank Veldhuizen, Roland Soedamah en Orlando Olmberg, gaven elk blijk van hun eigen kansen en uitdagingen die zij ervaren of hebben meegemaakt. Er werden overzichten getoond van de klanten die de ondernemers in zowel Nederland als Suriname hebben.

Robby Makka heeft een analyse gepresenteerd over de economie van Suriname.

Bij veel bijeenkomsten is netwerken belangrijk. Daar is veel aandacht aan besteed in de Suriname stand. De “Suriname-crew” was niet zakelijk en afstandelijk, terwijl de dagen verbindend en vriendschappelijk waren, alles klopte, zegt Makka. "Alleen al het verschil tussen aanspreektitels u (Suriname) en je (Nederland) was enorm. 'Vier de verschillen' werd er geroepen, zodat een luikje werd opengezet in de hoofden van de deelnemers. Zo ook het luikje, al concrete plannen voor Suriname?" Makka: 'Ik ga vaak naar Suriname, om het land op te bouwen, want pijn is mijn brandstof! Ga je mee, want er is kassa op zee!

Met meer dan 1 miljoen vacatures in het buitenland, ruim 12.000 bezoekers en 200 exposanten is de emigratiebeurs hét trefpunt voor de emigratiebranche. Met meer exposanten dan ooit uit regio’s van over de hele wereld. Buitenlandse werkgevers, recruitment bureaus, overheidsinstanties, makelaars, verhuisbedrijven, fiscalisten, opleiders, taalinstituten en andere dienstverleners, helpen de bezoekers met hun emigratieplannen. Meer dan 200 internationale exposanten op 12.000 m2 beursvloer in 3 hallen en ruim 150 interactieve presentaties in 9 zalen geven een goed idee van mogelijkheden, valkuilen en succesfactoren, zegt Makka. Suriname heeft volgens hem er goed aan gedaan om erbij te zijn. Organisator Mila Bahadoersing, founder en business mentor, kijkt terug op een geslaagde tweedaagse Sur-expo.  
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April