Nicaragua probeert Duitse wapenexport naar Israël stop te zetten
08 Apr, 20:27
foto
Rechters en afgevaardigden zitten in de rechtszaal terwijl Nicaragua maandag het Internationale Gerechtshof zal vragen Berlijn te gelasten de militaire wapenexport naar Israël stop te zetten en zijn besluit terug te draaien om de financiering van de Palestijnse vluchtelingenorganisatie UNRWA in Den Haag stop te zetten, Nederland. (Foto: Reuters)


Nicaragua heeft maandag het Internationale Gerechtshof (ICJ) gevraagd Duitsland te gelasten de militaire wapenexport naar Israël stop te zetten en de financiering van de Palestijnse vluchtelingenorganisatie UNRWA van de Verenigde Naties te hervatten, waarbij werd gezegd dat er een ernstig risico op genocide in Gaza bestaat.

Nicaragua's agent-ambassadeur Carlos Jose Arguello Gomez vertelde de rechtbank dat Berlijn de Genocideconventie van 1948 had geschonden door Israël van wapens te blijven voorzien nadat ICJ-rechters oordeelden dat het aannemelijk was dat Israël tijdens zijn aanval op Gaza een aantal rechten had geschonden die onder de genocideconventie waren gegarandeerd.

"Er kan geen twijfel over bestaan dat Duitsland (...) zich terdege bewust was, en zich terdege bewust is, van op zijn minst het ernstige risico dat genocide zou worden gepleegd" in de Gazastrook, zei Arguello Gomez. Hij vertelde de rechters dat Berlijn zijn verplichtingen onder het internationaal recht negeerde door militaire hulp aan Israël te blijven verlenen. "Dit moet stoppen", zei Arguello Gomez.

Israël heeft de beschuldigingen van genocide ontkend en gezegd dat het het recht heeft zichzelf te verdedigen.

De Duitse regering verwierp de aantijgingen van Nicaragua. "Duitsland schendt de Genocideconventie noch het internationaal humanitair recht, noch direct noch indirect, en heeft dat ook nooit gedaan", zei Tania von Uslar-Gleichen, juridisch adviseur van het Duitse ministerie van Buitenlandse Zaken, tegen journalisten bij het ICJ.

Berlijn zal haar zaak dinsdag in meer detail voor de rechtbank presenteren. Duitsland is een van de trouwste bondgenoten van Israël sinds de aanvallen van Hamas-militanten op 7 oktober, waarbij volgens Israëlische cijfers 1.200 mensen omkwamen.

Het is ook een van de grootste wapenexporteurs naar Israël en stuurt volgens gegevens van het ministerie van Economische Zaken in 2023 326,5 miljoen euro ($353,70 miljoen) aan militaire uitrusting en wapens.

Volgens het ministerie van Volksgezondheid in de door Hamas gerunde enclave zijn sinds 7 oktober meer dan 33.000 Palestijnen gedood bij het Israëlische militaire offensief in Gaza.
De zaak van Nicaragua bij het Internationaal Gerechtshof, ook wel bekend als het Wereldgerechtshof, bouwt voort op een genocidezaak die Zuid-Afrika tegen Israël heeft aangespannen.

In januari oordeelde het ICJ dat de beweringen van Zuid-Afrika dat Israël tijdens de aanval op Gaza een aantal rechten had geschonden die onder de genocideconventie zijn gegarandeerd, plausibel waren en beval het noodmaatregelen, waaronder een oproep aan Israël om alle mogelijke genocidedaden te stoppen.

Duitsland en de Verenigde Staten behoren tot de belangrijkste donoren die de financiering van de UNRWA hebben opgeschort na beschuldigingen dat ongeveer twaalfduizend Palestijnse werknemers verdacht werden van betrokkenheid bij de aanslagen van 7 oktober. Het agentschap levert essentiële hulp aan Gaza, waar veel mensen nu op de rand van de hongerdood staan.

Berlijn heeft sindsdien een deel van de financiering hervat voor het regionale werk van de UNRWA in Jordanië, Libanon, Syrië en de Westelijke Jordaanoever, maar niet voor hun afdeling in Gaza, vertelde een functionaris van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan Reuters.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April