Meer dan 300 hulpvrachtwagens komen Gaza binnen
08 Apr, 16:21
foto
Palestijnen die lege kommen vasthouden, ontvangen voedsel dat wordt uitgedeeld door vrijwilligers van liefdadigheidsinstellingen. De ontheemden in Gaza kijken aan tegen een hongercrisis en het risico van hongersnood door het Israëlische embargo dat op 18 februari in Rafah, Gaza, op het gebied is ingesteld. (Foto: Anadolu Agency)


Israël heeft de intocht aangekondigd van meer dan 300 hulpvrachtwagens in Gaza, het hoogste dagelijkse aantal sinds de oorlog tegen het belegerde gebied zes maanden geleden begon. Maar de levering van maandag blijft nog steeds ver achter bij wat volgens de Verenigde Naties het minimum is dat nodig is om miljoenen mensen – de meesten van hen vluchtelingen – die op de rand van de hongerdood staan, te voeden.

Onder groeiende internationale druk zei Israël maandag dat 322 hulpvrachtwagens werden geïnspecteerd en het zwaar gebombardeerde Palestijnse gebied mochten binnenkomen.

In een verklaring over X zei de Israëlische coördinator van overheidsactiviteiten in de gebieden (COGAT) dat 228 van de vrachtwagens, wat 70 procent van het totale aantal vertegenwoordigt, voedsel vervoerden.

Al Jazeera hield enkele vrachtwagens in de gaten die de zuidelijke grensovergang bij Rafah met Egypte passeerden. Andere vrachtwagens reden ook door de Karem Abu Salem-oversteekplaats, die voor Israëliërs bekend staat als Kerem Shalom, volgens Tarek Abu Azzoum van Al Jazeera, die rapporteert vanuit Rafah. Hij zei dat de meeste humanitaire konvooien waren geladen met water, suiker, meel en andere basisbehoeften.

Geen van de vrachtwagens uit het zuiden mocht echter het noordelijke deel van Gaza bereiken, dat volgens de VN en andere humanitaire groeperingen met hongersnood kampt, voegde hij eraan toe.

Een woordvoerder van de autoriteit die de oversteek in Rafah beheert, vertelde Al Jazeera ook dat de bezorging slechts een fractie is van wat er vóór de oorlog plaatsvond.

"De strip lijdt onder grote hongersnood, vooral in de noordelijke regio’s en Gaza-stad. Het zuiden lijdt ook onder een grote humanitaire catastrofe. Daarom is het niet voldoende om op deze dagelijkse manier hulp te bieden", zei Hisham Adwan.

VN-hulporganisaties en andere humanitaire groeperingen zeggen nu dat Gaza dagelijks minstens 500 tot 600 vrachtwagens met humanitaire hulp en commerciële goederen nodig heeft om de erbarmelijke situatie in het belegerde gebied in stand te houden.

Volgens schattingen schuilen nu ongeveer 1,5 miljoen ontheemden uit het noorden en midden van Gaza in de zuidelijkste stad Rafah, waarvan de toekomst onzeker blijft in het licht van de voortdurende Israëlische bombardementen en de dreiging van een grondinvasie.

Ernstige beperkingen
Ernstige beperkingen opgelegd door Israël hebben ertoe geleid dat in Gaza dagelijks gemiddeld 20 tot 25 vrachtwagens worden geweigerd. Op sommige dagen mochten er sinds 7 oktober slechts zo'n 100 tot 150 vrachtwagens binnenkomen.

De afgelopen weken waarschuwde de Verenigde Staten Israël dat het zich moet inzetten voor de bescherming van burgers en hulpverleners en meer humanitaire hulp moet bieden, anders riskeert het de Amerikaanse steun te verliezen.

Israël zei dat er maatregelen worden genomen om de inspectie, overdracht en distributie van hulp aan Gaza te versnellen, en voegde eraan toe dat sinds 7 oktober 257.530 ton voedsel in 12.197 vrachtwagens Gaza zijn binnengekomen.

Maar Sean Carroll, hoofd van de Amerikaanse organisatie Near East Refugee Aid, zei dat de dagelijkse leveringen veel hoger moeten zijn, en dat agentschappen nog steeds geen goede veiligheidsgaranties van Israël hebben als ze Gaza binnenkomen.

"Om de extreme tekorten op het gebied van voedsel en andere essentiële levensbehoeften op te vullen, hebben we meer dan 500 vrachtwagens per dag nodig", zei hij tegen Al Jazeera.

"Het echte probleem is wie al deze hulp gaat leveren", vroeg hij, eraan toevoegend dat UNRWA, de VN-hulporganisatie voor Palestijnen, geen hulp mag verlenen aan Noord-Gaza.

Na het dodelijke incident waarbij zeven medewerkers van de World Central Kitchen betrokken waren, zijn humanitaire hulpverleners "extreem nerveus" om hun werk in Gaza te doen, zei hij.
Advertenties

Monday 29 April
Sunday 28 April
Saturday 27 April