Column:1 april moppen zijn voorbij; terug naar de realiteit
02 Apr, 00:59
foto


Het lange Paasweekend - met een enorme drukte in Nickerie - is achter de rug. Er is flink gefeest en aardig wat 1 april grappen getapt. Ook de criminelen zijn weer flink bezig geweest. De nieuwe korpschef Bryan Isaacs en zijn team hebben geen ogen, oren, handen en voeten genoeg om schoon schip te maken. Naast de aanpak van de criminelen buiten, moeten ze ook oppassen om geen mes in de eigen rug te krijgen, want er zijn nogal wat rotte appels in de politieorganisatie.

Ook in het Nationaal Leger waar minister Krishna Mathoera en legerbevelhebber Werner Kioe A Sen hun best doen om het imago op te voeren, gaat het goed mis. Militairen die gedetacheerd waren op Stoelmanseiland om hun grondwettelijke taken uit te voeren, blijken achteraf ordinaire rovers te zijn. Zij hebben een winkelier beroofd en behoorlijk wat geld en sieraden buitgemaakt. Deze militairen hebben het Nationaal Leger te schande gezet. 

Ook het Openbaar Ministerie is niet door een ringetje te halen. Weer eens is een officier van justitie in een spraakmakende drugszaak zodanig de mist ingegaan dat haar de toegang tot het gebouw is ontzegd. Bij deze zaak zijn ook politiefunctionarissen betrokken. Het heeft er veel van dat in het land niet politie, militairen en officieren van justitie op de melk moeten passen, maar deze taak is toevertrouwd aan de poes. Pas als er een flinke opruiming wordt gehouden, kan de harde criminaliteit worden bestreden. En alleen door transparantie zal het vertrouwen van de samenleving in diverse instituten herwonnen kunnen worden.

In het westen van het land is minister Dinotha Vorswijk van Grondbeleid en Bosbeheer (GBB) flink gekruisigd om de uitgifte van Stalweide III aan Radji Rijst Industrie. De boeren vinden terecht dat er paal en perk moet worden gesteld. Ook de vier Assembleeleden van de VHP hebben zich flink geroerd in deze zaak. De pijlen zijn gericht op de minister die "per ongeluk" Stalweide heeft toegewezen aan de ondernemer.

Per ongeluk is bij de rechtszaak het ministerie van GBB niet in actie gekomen. De ondernemer heeft de zaak kunnen winnen. Nu dient de zaak in hoger beroep en het is over en weer verwijten tussen VHP en ABOP, twee regeringspartijen. President Chan Santokhi heeft in het weekend aan de boze veehouders uitgelegd dat de zaak niet 'blauw blauw' wordt gelaten. Er gaan koppen rollen. Naast de juridische stappen heeft hij de Assembleeleden van Nickerie de bal toegeworpen om een motie in te dienen in de kwestie Stalweide. Of ging het om een 1 april mop? De vraag is waarom de sterke president rugdekking zoekt bij De Nationale Assemblee, terwijl hij ministers benoemt en ontslaat!

Nita Ramcharan
Advertenties

Friday 14 June
Thursday 13 June
Wednesday 12 June