NDP eist transparantie bij bouw brug Corantijnrivier
29 Mar, 15:27
foto


In de relatie tussen Suriname en Guyana is er geen transparantie naar de samenleving over het standpunt van de regering over het landgrenzen dispuut tussen Suriname en Guyana en de bouw van de Corantijn brug met name de veiligheids-, de economische, de sociale en de milieu consequenties voor Suriname. Wat is het standpunt van de regering van Suriname met betrekking tot het grensconflict , de Corantijn rivier en het gebied Tigri. De brug ligt namelijk voor 98% op Surinaams grondgebied.

De presidenten Ali en Santokhi zijn op 24 maart overeengekomen dat begin mei 2024 het Platform voor Strategische Dialoog en Samenwerking bijeen wordt geroepen, om het overleg uit te breiden naar andere hangende relevante onderwerpen, die van strategisch belang zijn in de samenwerking tussen Guyana en Suriname. 

De NDP vraagt zich af:
- Waarom de Surinaamse president steeds naar Guyana afreist terwijl Suriname het eigendomsvoordeel heeft qua land en rivier?
- Wat is de lakse Surinaamse houding ten aanzien van het grensconflict, illegale visserij door Guyanezen en de agressor Guyana over het Tigri gebied.
- Waar wordt dit niet nu besproken en wel nadat de overeenkomsten voor de bouw van de Corantijn-brug zijn ondertekend?
Met name de totale gemeenschap  tast in het duister over de onderhandelingsagenda en het standpunt, omdat de regering weigert openheid van zaken te geven.

De NDP vraagt zich af hoe het mogelijk is dat de regering slechts met een missive, de MoU uit 2020 voor het bouwen van de Corantijn-brug, op 24 maart 2024 besluit te bekrachtigen terwijl het niet bekend is hoe de brug gefinancierd zal worden. President van Suriname Chandrikapersad Santhoki gaf in jan 2024 in een interview met de Guyana Times aan: “ Dat er financiële instellingen waren die bereid waren de bouw van de brug te financieren”.

Hij merkte op dat er informele gesprekken zijn gevoerd met de Inter-Amerikaanse Ontwikkelingsbank (IDB), die belangstelling heeft getoond voor de financiering van het project .“De bedrijven zouden met voorfinanciering moeten komen, maar daar zijn ze niet in geïnteresseerd, dus zoeken we naar andere vormen van financiering. Er zijn instellingen uit de regio en daarbuiten die bereid zijn het te financieren. Het kan (via) het bedrijf zijn, of het kan de staat zijn; maar weet u, onze zaak is een beetje anders, omdat we gebonden zijn aan het IMF-programma dus we kunnen de lening niet aannemen. We moeten hierin dus heel pragmatisch zijn, dus dat is het advies waar we naar op zoek zijn (van de gezamenlijke ministeriële en technische teams).”

De vragen van de NDP zijn onder andere:
- Hoe is de financiering geregeld tussen Suriname en Guyana?
- Welke particuliere bedrijven gaan meedingen?
- Wat is het voordeel voor Suriname?
- Wat zijn de eisen van de staat Suriname aan deze particuliere financieringen?

Terwijl Surinamers zich met dergelijke basale vraagstukken bezighoudt, is het aanbod van bedrijven die de brug zal bouwen reeds bekendgemaakt in Guyana. Genoemd is de Guyanese ontwikkelaar CH&PA Group of Companies, die zal samenwerken met het Surinaamse Tru-A-Way N.V., bijgestaan door het Spaanse infrastructuurbedrijf Typsa voor technische nicheondersteuning.

De NDP wil van de regering weten of deze bedrijven de vele ecologische, sociale en technische uitdagingen aankunnen en wat de track record is qua ervaring en expertise om een brug die twee landen verbindt te bouwen? De NDP als bruggenbouwer bij uitstek weet dat er stringente regels gelden voor zwaar materieel, transport, opslag van materiaal en de ecologische aspecten aan beide oevers. Er moet rekening gehouden worden met de stroom van rivieren door het ongerepte bos en enkele kleinere zijrivieren die tijdens het regenseizoen de Corantijnrivier ongehinderd moeten binnenstromen. Daarnaast zal rekening gehouden moeten worden met de bewoners die in die gebieden leven.

De NDP eist verder ook transparantie over de bouw van de brug in relatie tot de olie en gas ontwikkeling in Suriname.
Vragen als:
- de rol van de in Guyana opererende oliegiganten en de gevolgen voor Suriname, aangezien de olie-industrie in Guyana al is opgezet?
- Zal in Suriname alleen olie en gas gewonnen worden en in Guyana verwerkt worden?
- Zal de staat Suriname veel minder winsten ontvangen als verwerking in Guyana plaatsvindt?
- Welke particulieren bedrijven gaan hiervan profiteren en willen daarom de brug financieren?
- Wat voor inkomsten houdt de staat Suriname over?
De NDP en het volk eisen transparantie en uitleg over de nog onbekende plannen van de regering m.b.t. het voornemen van de bouw van de Corantijn brug.

Nationale Democratische Partij
Advertenties

Sunday 28 April
Saturday 27 April
Friday 26 April