Reactie op 'verwarrende benadering motie van wantrouwen verduidelijkt'
24 Mar, 13:26
foto


Ik ben het oneens met het artikel.
1. De schrijver verwijst naar het Westminster model, welke wij hebben afgewezen en weggestemd bij de onafhankelijkheid In 1975. Ook de de grondwet van 1975 is drastisch gewijzigd in 1987. Ik wil de schrijver herinneren dat wij Surinamers leven in een tijd waar de president macht en mandaat is gegeven doordat hij of zij gekozen is op een bepaald manier.

2.  Surinamers hebben unaniem de grondwet van 1975 afgewezen om het niet meer terug te brengen middels volksstemming. In ons kiesstelsel en kiessysteem wordt de president indirect gekozen door het electoraat. Het electoraat heeft parlementariërs gekozen die een president en vicepresident in DNA moeten kiezen voor een termijn van 5 jaren.

Met het Westminster model is er eigenlijk sprake van poppenkast. Het heet dus 'constitutionele monarchie '. Aan het hoofd een monarch die lijntjes knipt en een Minister President die ministeriële verantwoordelijkheid draagt.Toen de premier  Pengel– ik breng u terug naar de jaren ’60- aan de macht was werd hij gedwongen door de economische situatie bij Nederland aan te kloppen voor geld , welke hij ook niet kreeg doordat het Koninkrijk der Nederlanden eigenlijk toonde aan premier Pengel ‘ Ik ben DE BAAS’. Wij hebben geleerd uit het verleden.

Nu als Suriname overstapt naar het 'Westminster model' wie kan mij verzekeren dat dit model zal resulteren in financieel stabiel economisch beleid en fiscaal economisch beleid van de regering. Dit 'Westminster model' had Suriname al en het heeft niet gewerkt, want de premier en de koning hun macht zijn geregeld in de grondwet. Er berustte geen algehele uitvoerende macht op de schouder van de premier vandaar Suriname 1975 is overgestapt naar een 'Republiek'. Overigens moet de ceremoniële president zijn handtekening plaatsen onder elk wet dat zou worden goedgekeurd door het parlement. Wat gebeurt er als de ceremoniële president zou weigeren om een wet te signeren?

Anno 2024  
De uitvoerende macht berust op de democratisch gekozen president (niet op een lijsttrekker van een politieke partij die wordt aangewezen door de koning als minister president) en dragen niet alleen de ministers  verantwoordelijkheid maar ook de president voor alle besluiten die hij/zij maakt. De gekozen kan zichzelf dus verdedigen in 's landsvergaderzaal.
De contradictie is: De monarch/ceremonieel president in een constitutionele monarchie geen regeer verantwoordelijkheid draagt maar slechts lijntjes knipt. Bij de democratisch gekozen president draagt hij/zij WEL regeerverantwoordelijkheid.

Ik concludeer hiermee dat Suriname op basis van de huidige bestuursvorm goed geregeerd dient te worden. Het 'Westminster model' dat wij hadden dateert uit het koloniaal verleden van ons land toen Suriname nog een kolonie van Nederland was.

Livio Aminta
 
Advertenties

Saturday 27 April
Friday 26 April
Thursday 25 April