Is de fles half vol of half leeg?
24 Feb, 16:42
foto


De huidige regering kampt vanaf haar aantreden met het fenomeen dat haar inspanningen door velen niet worden gezien/gewaardeerd. Velen focussen zich overwegend op aspecten die naar hun mening niet goed verlopen. Het gevaarlijke van deze opstelling is dat zulke aspecten uitvergroot worden belicht met als gevolg dat delen van de samenleving door zulke critici worden bang gemaakt en opgehitst. De positieve verworvenheden van deze regering  worden door deze lui verdrongen. 

Als de regering bepaalde projecten ( wegens geldgebrek) niet kan aanpakken, wordt er geklaagd; pakt de regering projecten wel aan, dan heeft men ook kritiek. Zo las ik recent in een lokaal dagblad het volgende: “  De regering blijkt twee jaar voor de verkiezingen plotseling wel geld te hebben voor het uitvoeren van projecten. Heeft men ineens wel middelen om het project Rehabilitatie van de Van ‘t Hogerhuysstraat voort te zetten? Men heeft plotseling wel geld om de woningnood aan te pakken? Men heeft nu wel geld om projecten rondom de rehabilitatie van de Ringweg voort te zetten en nog voor de verkiezingen te willen opleveren? Zo zijn er tal van projecten die plotseling van de grond komen“.

Wat willen deze mensen? Met niets zijn zij tevreden. Eén en al kritiek om de poten van de regering in het algemeen en die van de president in het bijzonder, af te zagen. Het zijn negativisten die de halfvolle fles niet zien (weigeren te zien), ze letten alleen op de halflege fles. Zij geven de president de schuld van alles. Ook als de haan op een nacht niet kraait, is het de schuld van de president. Gelukkig begint de gemeenschap hun slechte bedoelingen in te zien en stelling te nemen.

De regering Santokhi heeft sinds haar aantreden zich uiterst ingespannen om de negatieve gevolgen van het desastreuse beleid van regering Bouterse het hoofd te bieden. Vanaf haar aantreden tot heden is de regering in staat geweest om:
1. De salarissen van de ambtenaren te betalen
2. De gezondheidszorg te continueren. Er zijn zelfs niertransplantaties uitgevoerd. Medische specialisten uit de VS geven regelmatig kosteloos behandelingen op diverse medische gebieden
3. Import van eerste levensmiddelen en andere basisgoederen te garanderen
4. Te zorgen dat automobilisten altijd hebben kunnen tanken
5. Een grote reserve aan valuta op te bouwen waardoor de import van goederen voor lange tijd is gegarandeerd.
6. Grondconversie te realiseren
7. Stabiele koers te realiseren

Voorts heeft de regering deze maatregelen getroffen om het leed van het volk enigszins te verzachten:
a. AOV is verhoogd van SRD 525 naar uiteindelijk SRD 1.750.
b. AKB  is stapsgewijs verhoogd van SRD 50 naar SRD 125 per maand.
c. Financiële bijstand voor mensen met een beperking is stapsgewijs verhoogd van SRD 325 naar SRD 1.750 per maand.
d. Financiële bijstand voor zwakke huishoudens is geleidelijk aan verhoogd van SRD 33 naar SRD 1.250.
e. Continueren van de heffingskorting op inkomsten- en loonbelasting van maximaal SRD 750.
f. Financiële tegemoetkomingen voor diverse groepen ( toelage van SRD 1000 voor ambtenaren en SRD 750 voor gepensioneerden. In totaal  hebben ambtenaren 25 % salarisverhoging  gekregen. Ook kregen ambtenaren zes maanden lang een toelage van SRD 2.500 belastingvrij per maand, gepensioneerden SRD 1.800 per maand ).
g. De belastingvrije grens voor werknemers is opgetrokken naar SRD 9000 per maand. Belastingschijven zijn aangepast.
h. Uitkering van SRD 1.800 per maand (via Moni Karta) aan zwakke huishoudens in bepaalde gebieden.

Daarnaast zijn er diverse kleine projecten gerealiseerd, zoals
1. Voedselpakketten aan mensen die getroffen waren door wateroverlast
2. Financiële vergoeding aan hen die door wateroverlast schade hadden geleden
3. Overheidsbijdragen in acute noodsituaties, brandgevallen, sociale woningbouw, medische hulpmiddelen, meer kosten medische zorg. En subsidie aan overheids- en particuliere instellingen.
4. GLO-brodenproject: In totaal hebben 40 GLO-scholen dagelijks gedurende enkele maanden een broodje en een drankje gekregen
5. Voor kwetsbare groepen wordt de subsidie op diesel voor bussen en boten gecontinueerd en wordt het SBP program uitgevoerd (uitkering van SRD 1.800).
6. Scholieren in residentiële instellingen en zwakke huishoudens kregen ondersteuning met schoolbenodigdheden; totaal zijn er 20.000 schoolpakketten verstrekt (fase 1 + 2). 
7. Melkprogramma: aan opvanginstellingen wordt maandelijks 10.000 liter volle melk verstrekt.

De fles is nog niet vol, er moet nog veel meer worden aangepakt. Mijn inziens doet de regering haar uiterste best. Er worden grote projecten uitgevoerd, zoals rehabilitatie van wegen, woningbouw en ontwatering. Laten wij ons focussen op de dingen die de regering wel heeft gerealiseerd en gaat realiseren i.p.v. steeds te beuken op wat niet haalbaar is in de gegeven financiële omstandigheden. Laten wij ons positief en constructief opstellen door te kijken naar de halfvolle fles.

Jack Mohanlal

Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May